CE consideră că ar fi ”contraproductiv” să se introducă obligativitatea vizelor pentru americanii care călătoresc în statele UE. Parlamentul European a propus o astfel măsură, întrucât SUA mențin vizele pentru cinci state membre, inclusiv România.

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a menționat legat de acest subiect la o conferință de presă că obiectivul Comisiei Europene este ”deplina reciprocitate” a regimului de vize atât în relațiile cu SUA, cât și cu Canada.

”Dialogul cu partenerii noștri strategici este calea de urmat și suntem pe drumul corect', a indicat Avramopoulos, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Și Comisia Europeană a emis un comunicat pe acest subiect, în care afirmă că ”având în vedere importantele progrese obținute în ultimul an și buna evoluție a activității în desfășurare, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii din Canada și SUA ar fi contraproductivă în acest moment” și ”nu ar ajuta obiectivul de a obține călătorii fără viză pentru toți cetățenii europeni”.

Potrivit executivului comunitar, ”abordarea diplomatică” pe care o susține a început ”să dea rezultate palpabile”, întrucât Canada a ridicat de la 1 mai obligativitatea vizelor pentru unii cetățeni bulgari și români și a promis liberalizarea completă a regimului de vize până la 1 decembrie.

În ceea ce privește SUA, Comisia precizează că ”au fost relansate contactele cu noua Administrație de la Casa Albă pentru obținerea unei reciprocități depline” care să elimine regimul obligativității vizelor menținut în continuare de Statele Unite pentru cetățenii a cinci state membre UE: România, Bulgaria, Polonia, Croația și Cipru.

Comisia Europeană mai notează că SUA și-au reafirmat angajamentul de a elimina vizele pentru cetățenii celor cinci țări atunci când ele vor îndeplini criteriile stabilite în legislația americană.

Parlamentul European a cerut CE să impună vize americanilor

Pe 2 martie, Legislativul european a adoptat o rezoluție în care amintește Comisiei că este obligată prin lege să ia măsura impunerii temporare de vize pentru cetățenii americani, din cauza faptului că SUA nu au eliminat încă vizele pentru cinci state membre UE.

Eurodeputații au cerut Comisiei să ia măsurile legale necesare într-un interval de două luni.

Cetățenii din România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia au în continuare nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, în timp ce americanii pot călători fără vize în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit mecanismului de reciprocitate, dacă un stat terț nu elimină vizele la 24 de luni de la o notificare depusă de o țară membră UE în acest sens, Comisia Europeană trebuie să emită un act delegat - PE și Consiliul putând avea obiecții față de acest document - prin care impune vize pentru o perioadă de 12 luni pentru statul terț în cauză.