UPDATEStatele care nu primesc solicitanți de azil n-ar trebui să primească bani din fondul de solidaritate
Raportoarea Cecilia Wikstrom pentru reforma regulamentului de la Dublin a prezentat joi în Comisia Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) raportul privind reformarea sistemului de azil.
UPDATE
Toate statele membre trebuie să impartă responsabilitatea găzduirii solicitanților de azil care sosesc în Europa. Dacă un stat refuză, ar trebui să nu mai primească bani din fondurile de solidaritate ale UE, a declarat Cecilia Wikström (ALDE), raportoarea privind reformarea sistemului de azil.
Europarlamentara suedeză a prezentat, joi, în Comisia Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) propunerile privind reformarea Regulamentului Dublin III, care stabilește criteriile și mecanismele care permit determinarea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul din statele membre de către un resortisant al unui stat terț.
Cecilia Wikström a propus mai multe amendamente la draftul Comisiei din aprilie 2016:
- Statele membre care refuză să accepte solicitanți de azil să nu mai aibă opțiunea de a avea "o contribuție de solidaritate” de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat din cota obligatorie stabilită pentru fiecare stat. Dacă o țară UE refuză participarea la sistemul de relocare, atunci ar trebui să nu mai fie eligibilă pentru a mai accesa bani din Fondurile structurale și de investiții europene.
- Mecanismul de repartizare corectiv să fie activat automat în cazul unui stat membru atunci când numărul de cereri de protecție internațională pentru care statul membru depășește pragul de 100 % (față de 150%, cât este propunerea Comisiei Europene).
- o reunificare mai rapidă a familiilor și o atenție mai mare acordată copiilor.
+++
În plină criză a refugiaților, Comisia Europeană a propus, în aprilie 2016, reforma sistemului european comun de azil (CEAS) pentru crearea unui sistem mai corect și mai durabil pentru alocarea solicitanților de azil între statele membre UE.
Propunerea a identificat cinci domenii, unul dintre acestea fiind sistemul de la Dublin, care s-a dovedit neadecvat sub presiunea enormă a numărului de imigranți și refugiați.
Comentarii