Eurodeputatul Andi Cristea reiterează sprijinul UE și al PE pentru apropierea R. Moldovei de spațiul comunitar, dar transmite Chișinăului că mingea e în terenul său, având obligația de a implementa acele reforme cuprinse în Acordul de Asociere.

Europarlamentarul PSD apreciază, într-un interviu acordat EurActiv, că multe din declarațiile făcute de Igor Dodon în campanie au avut doar rolul de a obține voturile și de pe stânga și de pe dreapta și abia acum rămâne de văzut care sunt prioritățile sale.

Totodată, Andi Cristea subliniază că România este și va rămâne cel mai puternic avocat al apropierii Chișinăului de UE, punctând faptul că perspectiva românească pe dosarul R. Moldova este mult mai profundă și mult mai sofisticată decât cea care există la nivelul Buxellesului.

Evocând faptul că Parlamentul European va rămâne angajat în a sprijini apropierea de UE a R. Modova, Andi Cristea avertizează Chișinăul că mingea este în terenul său și are obligația de a implementa acele reforme cuprinse în Acordul de Asociere.   

EurActiv: Credeți că alegerea lui Igor Dodon va îndepărta Republica Moldova de Uniunea Europeană?

Andi Cristea: Poporul are întotdeauna dreptate. Eu personal mi-aș fi dorit un președinte pro-european, în persoana Maiei Sandu, dar e o decizie pe care oamenii au luat-o, noi nu putem decât să o respectăm. Cred că la acest moment UE este într-un soi de expectativă, urmărește cu atenție ce se întâmplă la Chișinău, urmărește cu atenție poziționările noului președinte și faptul că prima vizită externă o va face la Moscova este un semnal care confirmă îngrijorările nostre inițiale, și anume că domnul Igor Dodon este un politician care ține în mână busola Moscovei.


EurActiv: Domnul Dodon are o serie de declarații controversate. În presa rusă declarațiile sunt foarte dure, vorbește de o apropiere de Rusia, de o eventuală aderare la Uniunea Eurasiatică, la un moment dat chiar a spus că Acordul de Asociere a fost o greșeală, ulterior a revenit. Cum vedeți aceste declarații? Sunt doar pentru presa rusă sau arată intențiile lui?

Andi Cristea: Rămâne de văzut care vor fi acțiunile. Dar eu personal am remarcat faptul că în campania electorală domnul Dodon a spus ceea ce oamenii doreau să audă. Când vorbea pentru media din Federația Rusă vorbea despre încetarea Acordului de Asociere dintre Chișinău și Ucraina, vorbea despre federalizarea R. Moldova. Când vorbea cu media europeană sau pro-vestică spunea acele lucruri care erau politically correct: relația cu UE trebuie să meargă înainte, din punct de vedere economic, nu există alt model fiabil pentru R. Moldova șamd.

Cred că a fost o strategie de a nu speria vânatul, de a obține voturile și de pe stânga și de pe dreapta. A câștigat alegerile și acum vom vedea care sunt prioritățile domniei sale.

Evident că R. Moldova nu este o republică prezidențială. Parlamentul și Guvernul sunt instituțiile care pot să implementeze reforme. Dar, în același timp, instituția președintelui ese una importantă pentru că poate, de exemplu, organiza referendumuri. Este drept și Parlamentul are un rol în această privință, însă președintele poate pune presiune pe Guvernul pro-european și, din păcate, o mare parte a societății este profund nemulțumită de direcția în care merg lucrurile.

Aș spune că la momentul actual filonii sau stâlpii pro-europenismului în R. Moldova sunt constituiți, pe de o parte, de Guvernul Filp și, de cealaltă parte, de Maia Sandu, de mișcarea care s-a creat și se va consolida, probabil, în jurul domniei sale, pentru că numărul de voturi pe care l-a luat în turul doi al alegerilor prezidențiale este unul foarte mare.

EurActiv: R. Moldova era până acum ceva timp țara model a Parteneriatului Estic. Ce s-a întâmplat între timp?

Andi Cristea: S-a întâmplat furtul miliardului, s-a întâmplat ca 2015 să fie un an cu o instabilitate cronică, profundă și pentru că nu a fost făcut un management adecvat al așteptărilor, mă refer la așteptările populației, oamenii au devenit din ce în ce mai dezamăgiți de ceea ce înseamnă politicieni pro-europeni. Este cunoscut faptul că acele partide care și-au asumat apropierea de Europa, cu o mână au fluturat stindardul UE și cu cealaltă au continuat niște practice odioase de pe vremea Partidului Comuniștilor.

EurActiv: Ați vorbit despre greșelile celor de la Chișinău? Noi – România și UE - am greșit cu ceva?

Andi Cristea: Întotdeauna se poate mai bine, e dificil de analizat trecutul pentru că ne scapă din vedere contextul anilor trecuți, acesta fiind ușor de analizat post-factum. Cred că e binevenit acel element de condiționalitate care a apărut începând cu anul 2015, mult mai accentuat atât în relația bilaterală București-Chișinău, cât și în relația Bruxelles-Chișinău.

România este și va rămâne cel mai puternic avocat al apropierii Chișinăului de UE și cred că perspectiva românească pe dosarul R. Moldova este mult mai profundă, mult mai sofisticată decât cea care există generic la nivelul Buxellesului.

EurActiv: Cum se va poziționa Igor Dodon față de România?

Andi Cristea: Eu personal mă aștept să existe poziționări antiromânești din partea domniei sale. Spr ca așteptările mele să fie înșelate, să nu întâmple așa, dar să ne amintim narativul cu jandarmul roman pe care l-a folosit în campanie. Și România și Ucraina - cred eu - sunt îngrijorate de perspectivele dezvoltării relațiilor cu Chișinăul, pentru că în ceea ce privește relația cu Bucureștiul avem declarația cu jandarmul român și toate lucrurile din spatele ei. În ceea ce privește relația cu Ucraina, lucrurile nu vor fi cu siguranță înfloritoare, având în vedere că a declarat că Peninsula Crimeea e parte a Federației Ruse.

EurActiv: Bucureștiul ce va face?

Andi Cristea: Din poziția mea de șef al Delegației Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova mi-e greu și mă feresc să spun ce ar trebui să facă Bucureștiul. Eu pot spune că Parlamentul European va rămâne angajat în a sprijini apropierea de UE a R. Modova, însă la momentul acesta mingea este în terenul Chișinăului și are obligația de a implementa acele reforme cuprinse în Acordul de Asociere.