Europarlamentarul român a încercat, într-un interviu acordat EurActiv, să descifreze motivele care au stat în spatele alegerii făcute de moldoveni, avertizând că nimeni nu va trage de mânecă elitele de la Chișinău pentru a se apropia de Bruxelles.

EurActiv: Care este explicația dumneavoastră pentru victoria lui Igor Dodon în R. Moldova?

Cristian Preda: Igor Dodon a câștigat pentru că a avut parte de o susținere semnificativă din partea elitelor politice, administrative și financiare din R. Moldova.

Maia Sandu a fost considerată un soi de outsider care contestă tot și, cu toate că a făcut o cursă extraordinară, reușind să adune simpatia multor cetățeni, a fost efectiv blocată de către politicieni, de către membrii establishmentului – puțini au fost cei care s-au pronunțat în favoarea ei, atunci când făcut-o au zis cu jumătate de gură că o susțin.

Pro-europenii au ținut-o multă vreme într-o poziție de marginalitate, au considerat-o un actor straniu în jocul politic din Moldova. Din păcate, i-au lipsit puține voturi, câteva zeci de mii pentru a câștiga. E însă liderul opoziției din R. Moldova și sunt convins că va juca un rol important, dacă va ști să clădească pe succesul pe care l-a avut, fie el și partial. Nu e  învingătoarea, dar e clar că e o figură care contează în politica de la Chișinău.

Vom vedea însă ce va face Dodon și cum anume regimul se va modifica pentru că declarațiile au fost radicale. Acum, ultima versiune este că nu va denunța Acordul de Asociere cu UE, pe care l-a criticat și pe care l-a considerat o formă de sclavie pentru economia moldovenească. Ceea ce este fals, dar a insistat că, păstrând Acordul de Asociere, va consolida relațiile cu Rusia. Vom vedea ce înseamnă asta economic în primul rând. Politic ne imaginăm ce înseamnă, pentru că influența rusă este, din păcate, foarte mare în R. Moldova.


EuActiv: Colegii de la Report.md au făcut un reportaj în mai multe sate din R. Moldova, unde erau foarte multe grădinițe, canalizări etc. făcute cu bani din România, Germania, și totuși în primul tur Igor Dodon a câștigat cu peste 70-80%. De ce nu contează investițiile europene la vot?

Cristian Preda: S-ar putea să le fi fost mai frică de Moscova decât ne putem noi închipui. Impresia mea este că în Moldova au votat pentru Dodon și cei care își doresc din tot sufletul o apropiere de Moscova, dar și cei care se tem de Moscova și au considerat că un pro-rus poate să calmeze, poate să modereze puțin tensiunea din relația Chișinău - Moscova.

Nu e însă exclus ca, pur și simplu, sătenii să nu fi avut informația ca banii românești au refăcut grădinițele. E un întreg program și, din păcate, informația asta nu e cunoscută de multe ori nici în România. De multe ori, în România se vorbește despre relația cu R. Moldova în termenii în care se vorbea la începutul anilor 90, în termeni poetici, metaforici și nu politici.

EurActiv: România și UE au făcut greșeli în relația cu R. Moldova?

Cristian Preda: Și România și alte state membre au căutat să sprijine R. Moldova într-un parcurs european. Moldova a fost pentru mai mulți ani un elev model al Parteneriatul Estic, era data drept exemplu de reușită.

După alegerile din 2014 n-a mai fost posibilă o guvernare coerentă și asta pentru că, din nefericire, corupția a afectat și partide importante și procesul de guvernare în general. Asta însă n-a însemnat o curățire a politicii în Moldova, pentru că în acest moment există o persoană, un oligarh care controlează guvernul, domnul Plahotniuc. Din păcate, elitele politice de la București nu au reușit să se separe de acest coordonator - cum el însuși își spune - și să încurajeze o politică deschisă la Chișinău. În acest moment, politica e, într-un fel, confiscată de un factor străin ei, pentru că domnul Plahotniuc nu e ales de nimeni.

 

Există, de fapt, o criză democratică la Chișinău și trebuie s-o recunoaștem. Cei care sunt pro-europeni sunt și pro-oligarhi. Or asta e marea dificultate pe care Maia Sandu a dorit să o rezolve și nu a reușit, neavând sprijinul de care avea nevoie. Sprijinul care a venit de la cetățenii din R. Moldova a fost, din păcate, insuficient. Dacă ar mai fi avut 70.000 ar fi fost astăzi președintă, cum personal mi-am dorit.

EurActiv: Ultimii premieri moldoveni au făcut prima vizită externă la București. Dodon a spus că se va duce la Moscova. E un semnal?

Cristian Preda: Prima vizită pe care o face un președinte sau un premier e, simbolic, foarte importantă. Nu-i o surpriză că Dodon merge la Moscova, ar fi fost o surpriză, desigur, dacă ar fi mers la București și ar fi fost o mare surpriză dacă ar fi mers la Bruxelles.

Cred că, în acest moment, miza e relația cu UE, nu cu unul dintre statele membre, cu România. Evident că avem legături foarte speciale. Evident că Moldova are o relație cu Moscova pentru că foarte mulți cetățeni ai R. Moldova lucrează în Rusia, foarte mulți sunt rusofoni și nu e ceva straniu în faptul că există o relație între Chișinău și Moscova. Ar fi fost însă ceva cu totul și cu totul special dacă toată această logică a relațiilor bilaterale cu România, respectiv cu Rusia, ar fi fost răsturnată și Dodon s-ar fi gândit să meargă la Bruxelles.

Relațiile cu Bucureștiul și cu Moscova vor continua să fie foarte complicate pentru că țara este împărtiță în rusofoni și românofoni, pentru că n-au găsit o soluție de a pune împreună aceste două sensibilități și aceste două aspirații politice.

E posibil ca marele perdant în Moldova de astăzi să fie relația cu Bruxelles, ceea ce se poate pierde în acest moment e un drum european.

 

Nu există astăzi un entuziasm pentru lărgire în UE și nimeni nu va trage de mânecă elitele politice, elitele administrative, economice din R. Moldova pentru a se apropia de Bruxelles. Moldovenii trebuie să facă asta, or, dacă lor începe să nu le mai pese deloc, vor rămâne în afară. Asta e tragic, de fapt, dar e o perspectivă foarte apropiată. Maia Sandu era în acest sens o speranță pentru un drum alternativ al R. Moldova. Altfel, dacă nu se întâmplă ceva în scurt timp, va rămâne în această poziție ambiguă, sfâșiată între dragostea de București și dragostea de Moscova.