Cristian Preda: Nu înțeleg de unde a ieșit mitul că mai multă coerență a UE în apărare ar slăbi NATO
Europarlamentarul Cristian Preda crede că scenariul cel mai probabil după care va evolua Uniunea Europeană este o combinație între idealul federalist și Europa cu mai multe viteze.
Intr-o intalnire online in redactia HotNews.ro, Preda pledeaza pentru integrarea Romaniei in zona euro si avertizeaza ca, in momentul in care se va ajunge la o gestiune diferita a resurselor pentru tarile care folosesc moneda unica, aceste state vor avea mai mult de profitat.
Cristian Preda pledeaza de asemenea pentru intarirea cooperarii europene in materie de aparare si califica drept o "teama irationala" ideea ca o astfel de initiativa ar putea afecta cooperarea transatlantica si din cadrul NATO.
In ceea ce priveste relatia Romaniei cu SUA, Cristian Preda face un apel la luciditate si avertizeaza asupra riscului caderii in capcana vocilor care vad deja in Bucuresti un "arbitru al reconcilierii americano-europene".
"E nevoie de luciditate si de o pozitionare inteligenta, nu stridenta, in discutiile din interiorul UE", spune el. Preda se intreaba insa de ce autoritatile de la Bucuresti nu au raspuns "apelurilor" SUA ca Romania sa fie mai activa in Balcanii de Vest si in vecinatatea estica, dincolo de Republica Moldova.
"Sunt apeluri pe care americani le-au facut la noi si carora nu le-am raspuns. De pilda, americanii ne cer cu insistenta de 5-6 ani incoace sa fim activi in Balcanii de Vest si nu facem acest lucru", arata el. Acesta noteaza ca Romania, dincolo de interesul "natural" pentru Republica Moldova, este "mult mai putin prezenta decat ar putea in restul tarilor din vecinatatea estica".
"Politicienii americani si-ar dori sa ne vada mai activi in vecinatatea estica. Daca am face ceva mai mult in Balcanii de Vest si in vecinatatea estica cred ca si europenii ar fi multumiti, si americanii ar fi foarte multumiti, pentru ca isi doresc acesat lucru, au transmis semnale clare care la noi au fost ignorate", avertizeaza Cristian Preda.
In opinia sa, este vorba despre un "caz-scoala" pentru a intelege ce putem face si ce se asteapta de la noi: "Nu se asteapta sa rezolvam conflictul din Siria, dar se asteapta sa fim mai prezenti in stabilizarea acestor zone".
Citiți continuarea pe HotNews.ro.
Comentarii