Popularii europeni vor să pună capăt influenţei pe care ţări precum Rusia o au asupra partidelor politice din Parlamentul European. Liderul Grupului PPE crede că ar trebui reguli mai dure privind finanţarea formaţiunilor din Legislativul european.

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Legislativul European dorește acţiuni mai eficiente şi în lupta cu formaţiunile radicale din Europa şi reguli clar în ceea ce priveşte finanţarea externă, în special din Rusia, a partidelor europene.

"Ar trebui să consolidăm în continuare regulile privind finanțarea partidelor la nivelul UE", a declarat, pentru Der Spiegel, președintele Grupului PPE, Manfred Weber (CSU).

Partidele ar trebui să primească mai puțin fonduri UE, în cazul în care membri sau formaţiuni partenere sunt cofinanțate de regimurile autocratice. Weber se referă în special la Rusia, al cărei preşedinte încearcă de ceva timp să câștige influență asupra partidelor din Europa.

Cele mai recente exemple sunt chiar de luna trecută. Înainte de Crăciun, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, a semnat un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul lui Putin.

Tot înainte de Crăciun, Frontul Naţional din Franţa a negat informaţiile, potrivit cărora ar fi primit un alt împrumut din Rusia pentru campania privind alegerile prezidențiale de anul acesta. În 2014, formaţiunea de extremă dreapta a primit un împrumut de la o bancă apropiată Kremlinului.

Cu toate că UE a interzis, de la începutul acestui an, acest tip de finanțare din partea țărilor terțe, sancțiunile sunt nesemnificative. Cea mai mare sancţiune este aplicarea unei penalizări de 10% din bugetul anual al unui partid.

Manfred Weber crede că nu este suficient: "Nu se poate ca UE să finanţeze partidele anti-UE, care sunt finanțate şi de către Kremlin, cu scopul de a slăbi Europa. Trebuie să punem capăt acestui lucru".

Pentru a îngreuna formarea unor alianţe ale partidelor radicale, politicianul PPE cere celorlalte partide din Parlamentul European susţinere în vederea unor reguli mai stricte privind înfiinţarea grupurilor politice din Legislativ.

În prezent, condiţiile pentru înfiinţarea unui grup parlamentar sunt minime: 25 de deputați care să reprezinte cel puțin un sfert din statele membre.

Se ajunge astfel la situaţia de a avea un grup precum Europa Libertății și Democrației Directe, din care fac parte formaţiunea antieuropeană UKIP, cea care a făcut campanie pentru Brexit, dar şi Cinque Stelle din Italia, deşi Nigel Farage și Beppe Grillo nu au nimic în comun, în afară de criticile la adresa UE. De altfel, Grillo a şi propus duminică plecarea formaţiunii din EFDD şi aderarea la ALDE, propunere votată de membrii Cinque Stelle.

PPE şi ALDE au propus, în decembrie anul trecut, o modificare a regulilor privind formarea grupurilor din PE, dar social-democraţii, verzii şi grupurile de stânga s-au opus.

Popularii cred că S&D nu a fost de acord cu modificările, pentru că nu au vrut să-i supere pe ecologişti, de votul cărora au nevoie, săptămâna viitoare, pentru alegerea candidatului lor, Gianni Pittella, în funcţia de preşedinte al Parlamentului European.