Europarlamentarul PPE Cristian Preda anunță că va cere o dezbatere urgentă în plenul Parlamentului European despre situația din România. Și Grupul PPE solicită o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situației din România.

UPDATE

Propunerea PPE a fost aprobată de plen, astfel că dezbaterea de joi va începe cu o declarație privind democrația și justiția din România. Dezbaterea va începe la 10:00, ora României.

+++

Un eurodeputat portughez din partea S&D spune că Grupul este de acord cu dezbaterea în plen, dar socialiștii propun și o dezbatere în Comisia LIBE, precum și o misiune în România pentru a vedea cum funcționează justiția din România.

+++

Și Norica Nicolai propune, din partea Grupului ALDE, discutarea situației din România.

+++

Liderul Grupului PPE Manfred Weber cere în plenul PE discutarea situației din România. Discuția ar trebui să aibă loc joi dimineață.


+++

"Voi vorbi diseară, în plenul Parlamenului European, despre ce au făcut Grindeanu, Iordache, Dragnea et alții. Vă rog să îmi spuneți ce cuvânt ați rosti dacă ați fi în locul meu. Azi vreau să vorbesc cu vocea cetățenilor indignați", a anunțat Cristi Preda, pe Facebook.

+++

Delegația României în grupul PPE din Parlamentul European este împotriva conținutului și modalității prin care au fost trimise cele două ordonanțe în Parlament.

"Ceea ce se întâmplă în România este împotriva statului de drept. Se diluează lupta împotriva corupției. Este inadmisibil să existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE. La cererea noastră Grupul PPE a solicitat astăzi o dezbatere în plenul Parlamentului European. Susținem, totodată, demersurile președintelui României precum și ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept", se arată în comunicatul Delegației României în grupul PPE.

+++

"Nu există crimă perfectă. Președintele și CSM vor sesiza Curtea Constituțională. Așa cum am anticipat, pe Ciorbea îl doare în cot. În ceea ce mă privește, voi cere o dezbatere urgentă în plenul Parlamentului European despre situația din România. Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, nu poate să tacă", a scris, pe Facebook, eurodeputatul Cristian Preda.

"Oameni buni, lupta nu s-a încheiat. Abia începe. E simplu: Guvernul hoților trebuie să plece!", a scris Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al popularilor europeni.

"Au distrus viitorul nostru sau pe al lor? Trebuie să le facem zile fripte, până e clar că au distrus viitorul lor, nu pe al nostru! Am spus-o din 2014: Nu ajunge să salvăm țara de pe marginea prăpastiei la alegerile prezidențiale, nealegându-l pe Ponta președinte, dacă la alegerile locale și parlamentare alegem hoți și incompetenți. Zilele acestea vedem dovada", a mai scris Mureșan pe rețeaua de socializare.

Monica Macovei (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni): "Au adoptat modificările privind Codurile penal și de procedură penală și grațierea noaptea, pe ascuns, ca ultimii hoți. Să nu-i vadă nimeni. Un Guvern iresponsabil, un Guvern care favorizează infractorii, actualii miniștri și pe Dragnea. Ăsta e Guvernul condamnatului Dragnea".

"Nu există nicio urgență care să justifice modificarea Codurilor prin ordonanță de urgență. Nu exista nicio obligație stabilită de CCR de a modifica abuzul în serviciu și conflictul de interese astfel încât să devină irelevante și inaplicabile politicienilor. În acest moment, niciun demers nu este de prisos pentru a bloca OUG de modificare a Codurilor din justiție. Orice variantă trebuie încercată: sesizarea Curții Constituționale, moțiuni, acțiuni pentru modificarea textului ordonanței și proteste în Parlament, proteste pașnice în stradă", afirmă Monica Macovei, într-un comunicat.

Cristian Bușoi (PPE): "PSD a dat o gravă lovitură credibilității procesului democratic. PSD a facut campanie electorală pentru măsuri populiste și acțiuni sociale, pentru ca, de fapt, odată ajuns la guvernare, să susțină măsuri de ștergere a cazierului politicienilor. Este o manipulare uriașă pe care PSD a făcut-o în campanie și subminează chiar legitimitatea procesului democratic prin care a ajuns la putere".

"Cu Ordonanța din această seară, domnul Dragnea a reușit să-și bată joc și de încrederea oamenilor și de lege. La fel de gravă este acțiunea Guvernului, urâtă, pe furiș, o găinărie politică a unor politicieni care vor să-și scape pielea și pentru asta calcă în picioare reguli, bun simt și legi. Statul de drept este un concept abstract, dar asta înseamnă reguli care se aplică corect și egal tuturor. Mai mult decât reguli și norme, trebuie sa înțeleagă, mai ales politicienii, că respectarea statului de drept ne dă o șansă ca societate și numai pe baza asta se poate clădi încrederea oamenilor", a postat, pe Facebook, eurodeputatul liberal.