Raportorul Parlamentului European pentru Raportul anual pe 2014 privind drepturile omului și democrația în lume, eurodeputatul român Cristian Dan Preda, a vorbit într-un interviu despre îmbănătățirea situației drepturilor omului, la nivel global.

Raportul Uniunii Europene privind situația drepturilor omului în lume pentru anul 2014 a fost publicat. Raportorul său pentru PE, Cristian Dan Preda (EPP), a răspuns unor întrebări adresate de cetățeni.

 

Pentru mulți oameni obișnuiți, libertățile politice sunt un concept îndepărtat. Considerați astfel că ar fi mai productiv să vă concentrați doar pe încălcarea drepturilor sociale și economice, pentru ca mai multă lume să reacționeze la raportul propus de dvs.?

Cristian Dan Preda: Pentru noi, toate drepturile sunt importante. Nu facem distincția între drepturile politice și ceea ce numim drepturi sociale și economice. Când apărăm oamenii care sunt trimiși la închisoare de regimurile lor, nu facem distincția între jurnaliști și cei care apără săracii într-un cartier din cine știe ce țară în dificultate.

Ce intenționează să facă Parlamentul European în legătură cu încălcările drepturilor omului în Turcia și cu jurnaliștii care sunt închiși în această țară?

Cristian Dan Preda:  Facem publicitate maximă în jurul acestor chestiuni dar, în același timp, nu putem nesocoti faptul că Turcia este o țară candidată și un vecin mare al Europei. Deci cred că nu putem îmbunătăți situația jurnaliștilor dacă ignorăm Turcia sau dacă o blocăm, fără negocieri, și menținem atitudinea celor care spun „UE nu este pentru voi”.

Cum intenționați să puneți capăt practicilor comerciale neloiale? De exemplu, considerați utilă promovarea unui instrument internațional cu valoare juridică pentru corporațiile transnaționale și alte firme, care să respecte drepturile omului?

Cristian Dan Preda:  Comerțul este foarte important pentru UE, precum și pentru societățile și cetățenii noștri. Cu toții așteptăm beneficii de pe urma acestor relații comerciale. Și totuși, suntem foarte atenți la chestiunea drepturilor, iar în acest sens vă pot oferi exemplul muncitorilor din Bangladesh care și-au pierdut viața într-o fabric de textile. Cu certitudine nu putem vorbi de condiții perfect egale de muncă sau comparabile între Bangladesh și Germania însă aceste întreprinderi  aleg, de exemplu Bangladeshul deoarece, din punctual lor de vedere, este mai profitabil să funcționeze în astfel de țări. 

Sursă video-interviu: Parlamentul European