Când vine vorba de viitorul UE, eurodeputaţii sunt împărţiţi în două tabere: cei care vor menţinerea unităţii şi a continuării procesului de integrare şi cei care pledează pentru o Europă cu două sau mai multe viteze.

În dezbaterea de marţi din plenul Parlamentului European despre viitorul Uniunii viziunea italianului Mercedes Bresso (S&D) şi a germanului Elmar Brok (EPP), care doresc menţinerea unităţii celor 27 de state membre, a intrat în coliziune cu cea a belgianului Guy Verhofstadt (ALDE), care pleadează pentru o Europă cu două viteze condusă de statele din Zona Euro, scrie EurActiv.com.

Liderul liberalilor europeni consideră că este nevoie de o modificare a tratatelor europene, în timp ce Brok şi Bresso susţin că UE trebuie să folosească pe deplin prevederile din Tratatul de la Lisabona şi abia apoi să-l reformeze.  

Cele două viziuni privind viitorul UE – cuprinse în două moţiuni de rezoluţie - sunt complementare şi fac parte dintr-un pachet legislativ al cărui scop constă în clarificarea poziţiei PE privind viitorul Uniunii, în preajma împlinirii a 60 de ani de la Tratatul de la Roma (25 martie).

Dezbaterea de marţi a vizat şi o a treia rezoluţie, cea a germanului Reimer Böge (PPE) şi a francezului Pervenche Berès (S&D), referitoare la lipsa de convergenţă şi cooperare politică în Zona euro.

Rezoluţia propune o strategie privind convergenţa, strategie care să se axeze pe piaţa muncii, investiţii, productivitate şi coeziune socială, precum şi pe un buget al Zonei euro. 

 

Propunerile liderului ALDE: 

  • O Europă mai puternică
  • Un guvern al Zonei euro
  • Un ministru european de Finanţe
  • O Comisie mai redusă, cu doar doi vicepreşedinţi: ministrul de Finanţe şi ministrul de Externe
  • Un singur sediu pentru Parlamentul European
  • Consiliul UE să devină "a doua cameră” a Legislativului
  • Ratificarea tratatelor să se facă prin referendum la nivel european.
De partea cealaltă, Elmar Brok consideră că multe probleme pot fi rezolvate dacă toate statele membre vor coopera, insistând că nu este nevoie de o modificare a tratatelor.

"Unii sugerează fragmentarea Europei şi fiecare să se descurce singur. Nu, Europa este mai mult decât suma tuturor statelor membre. Trebuie să fie mai mult de atât dacă vrea să exercite influenţă în lume”, a declarat europarlamentarul german.

"Nu vrem o nouă instituţie pentru Eurogrup, nu sunt în favoarea unei divizări între ţările din Zona euro şi statele non-euro”, a mai declarat Brok, membru al CDU, formaţiunea cancelarului Angela Merkel.

 

Opiniile exprimate de Elmar Brok ar putea părea surprinzătoare, după ce la summitul din Malta (3 februarie), Merkel şi alţi şefi de guvern au sprijinit ideea unei Europe cu mai multe viteze.

La Malta, Angela Merkel le-a spus reporterilor că ultimii ani au arătat că "vom avea o Uniune cu viteze diferite”, în timp ce preşedintele francez, Francois Hollande, a precizat că declaraţia de la Roma ar putea să includ[ sintagma "mai multe viteze”, accentuând însă faptul că "unitatea europeană este esenţială”.

Într-un document cu propuneri pentru declaraţia de la Roma, Belgia, Olanda şi Luxemburg au notat că "diferite căi de integrare și de cooperare consolidată ar putea oferi răspunsuri eficiente la provocările care afectează statele membre în moduri diferite". 

Românii din PPE, împotriva Europei cu două viteze

Delegaţia română din Partidul Popular Eurpean a anunţat săptămâna trecută că se opune unei Europe cu două viteze. 

"Ne opunem puternic unei astfel de idei care creează disensiuni în interiorul unei Uniuni care ar trebui să fie mai unită și mai coerentă în față amenințărilor și provocărilor vremurilor în care trăim. Delegația României în PPE se opune acestei idei și va vota împotriva acestui raport, daca aceste prevederi nu sunt eliminate înaintea votului din sesiunea plenară de la Strasbourg", potrivit unui comunicat.