Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la UE, însă cel mai probabil guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, a calificat drept "nulă și neavenită" rezoluția Parlamentului European care solicită suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Această decizie este nulă și neavenită. Ea denotă o lipsă de viziune și va rămâne în istorie ca fiind o decizie foarte proastă", a declarat Omer Celik în cadrul unei conferințe de presă televizate.

"Această rezoluție, care nu are caracter obligatoriu, nu poate fi luată în serios", a mai spus ministrul turc.

+++

Eurodeputații au votat cu o majoritate de 479 la 37, printre care și 104 abțineri, în favoarea rezoluției prin care solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să înghețe negocierile începute în 2005 și aflate în desfășurare între Turcia și Uniunea Europeană, însă care nu are caracter obligatoriu.

"Parlamentul European condamnă ferm măsurile represive disproporționate adoptate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie", se arată în rezoluție.

Totuși, "legislativul comunitar rămâne angajat în a menține Turcia ancorată la UE".

Decizia privind suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE nu aparține PE, ci Comisiei

Decizia eurodeputaților asupra suspendării negocierilor privind aderarea Turciei la UE nu este una finală pentru că nu legislativul, ci executivul comunitar conduce negocierile cu Ankara. O eventuală suspendare este, așadar, de competența Comisiei Europene, instituția care conduce negocierile cu Ankara.

Membrii Parlamentului European pot adopta legi alături de statele membre, însă nu au un cuvânt de spus în chestiuni de politică externă.

Doar "o încălcare gravă și persistentă" a valorilor UE, printre care respectarea "libertăților fundamentale și a statului de drept", poate determina suspendarea negocierilor, conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri.

În cazul unei încălcări, Comisia Europeană ar urma să recomande înghețarea negocierilor și apoi să precizeze condițiile în care ele s-ar putea relua.

Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandării Comisiei Eurpene.

Pentru a fi adoptată, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 țări care să reprezinte cel puțin 65% din cetățenii din UE.

Deși nu are niciun impact juridic asupra Comisiei Europene, votul de joi poate trimite un mesaj politic puternic și riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia și Uniunea Europeană.