Parlamentul European a votat în favoarea ridicării imunității eurodeputatului polonez Czesław Adam Siekierski. Acesta este acuzat că a depășit viteza legală, circulând cu 79 km/h într-o zonă în care viteza maximă permisă era de 50 km/h.

Cererea de ridicare a imunității eurodeputatului polonez a fost transmisă în luna septembrie 2015 de către Procurorul General al Republicii Polone, în legătură cu o procedură penală ce urmează a fi inițiată de Inspectoratul general de poliție din Polonia.

Inspectoratul general al poliției rutiere susține că Siekierski a fost înregistrat de o cameră radar circulând cu 79 km/h într-o zonă cu o limită de viteză de 50 km/h. Ca răspuns la citația trimisă, Siekierski a trimis o fotocopie a legitimației sale de deputat și a certificatului de alegere ca deputat în cadrul Parlamentul European, precum și o declarație prin care recunoaște că se afla la volanul vehiculul respectiv la ora indicată.

Pe teritoriul național, deputații beneficiază de imunitățile recunoscute de parlamentul statului respectiv. Prin urmare, era necesară o decizie a Parlamentului European în ceea ce privește începerea/neînceperea urmăririi penale împotriva europarlamentarului Siekierski.

Czesław Adam Siekierski a renunțat la dreptul său de a fi audiat.

Comisia pentru afaceri juridice a recomandat Parlamentului European ridicarea imunității parlamentare a dlui Czesław Adam Siekierski. Votul din PE a confirmat această solicitare a comisiei și a aprobat ridicarea imunității. 

Raportul complet al comisiei pentru afaceri juridice poate fi consultat aici