UPDATE / VIDEODezbatere în Comisia LIBE. Toader: Vom schimba textul abuzului în serviciu după cum spune CCR
O dezbatere pe tema tema democrației și a justiției în România are loc miercuri, începând cu ora 12:00 (ora României) în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.
Dezbaterea a fost stabilită în urma deciziei adoptate în plenul Parlamentului European pe 1 februarie.
Comisia LIBE i-a invitat să vorbească pe profesorul Gabriel Liiceanu, la propunerea grupului ECR, grup din care face parte Monica Macovei, pe Liviu Avram - din partea grupului PPE, Victor Alistar - din partea Socialiștilor și Democraților, Attila Biro - din partea grupului Verzilor.
Din partea Guvernului va fi vorbi ministrul Justiției, Tudorel Toader. La dezbatere va participa și europarlamentarul Monica Macovei, membru al Comisiei LIBE.
Deschiderea dezbaterilor va fi făcută de Claude Moraes, președintele Comisiei de Drepturi Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE).
Principalele declarații ale ministrului Justiției, Tudorel Toader:
„Sunt ministrul Justiției de o lună de zile, nu am făcut și nu fac parte din niciun partid politic, am însă 31 de ani de experiență judiciară”.
„Sunt convins că avem nevoie de o radiografie corectă a sistemului juridic din România. Doar așa vom ști ce trebuie să facem pentru a ridica standardele”.
„Avem, din păcate, o inflație legislativă, avem prea multe legi greu de cunoscut, greu de interpretat chiar și de către juriști. Avem o practică judiciară neunitară, dar avem mecanisme de corecție: ICCJ, CCR”.
„Am solicitat celor trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituțională”.
Tudorel Toader amintește în această idee de OUG 13 și de ancheta DNA.
„Termenul de 10 zile de a intra în vigoare a OUG 13 arată o inabilitate”.
„DNA a anchetat miniștrii care au participat la adoptarea OUG, președintele Senatului a considerat că DNA a intrat în puterea legislativă, iar CCR a fost sesizată. CCR a statuat că procurorul nu are competența să ancheteze miniștrii pentru oportunitate. Prin această decizie, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Fiecare autoritate trebuie să rămână în matca lor constituțională”
Liviu Avram, jurnalist Adevărul:
Jurnalistul Liviu Avram explică pe larg cum Justiția a fost amputată prin abrogarea unor infracțiuni și amnistierea parțială a altora. Avram explică faptul că Guvernul a slăbit legea penală. Românii continuă protestele, însă.
„Puterea este sprijinită și de o parte din opoziție. Probabil își vor impune legile. Oamenii nu pot trăi 4 ani în stradă. Cine obosește primul pierde partida”.
Victor Alistar, Transperancy:
„Atmosfera în România este extrem de polarizată, există un dialog al surzilor. O comunicare parțială, cu jumătăți de adevăruri”.
„Avem un cadru care ne arată că nu contează cine ești, poți fi anchetat. Doar președintele în funcție nu a fost anchetat. Iar asta este un fapt, restul sunt vorbe, văicăreli”.
„Cetățenii își doresc eliminarea corupției. Dar statul a lucrat foarte puțin pe premier. Nu putem sta cu ușile deschise și să ne mirăm că suntem furați. Avem doar pârghia de sancționare”.
„Sper ca puterea să facă modificările strict după cum spune CCR pentru a nu mai provoca emoție”.
Gabriel Liiceanu, profesor:
„Sunt aici în calitate de cetățean, în această calitate voi vorbi”.
„În ultimii 17 ani, țara s-a împărțit în stăpâni regionali, denumiți baroni. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în ultimii 27 de ani”.
„DNA a deschis contra mii de politicieni dosare penale. 431 de milioane de euro a fost mita în 2015”.
„Alianța la putere a câștigat cu 18%. Liviu Dragnea, condamnat și judecat penal este președintele Camerei Deputaților. Președintele Senatului, Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă”.
„Guvernarea a debutat cu un atac frontal la adresa Justiției”.
„N-am nicio îndoială că Liviu Dragnea, pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da la o parte de la nimic. Au demonstrat-o”.
Attila Biro, jurnalist RISE Project:
Jurnalistul aduce în discuție problemele din sistemul sanitar, tăierile ilegale de păduri, corupția mare cu care se confruntă România.
*****
Răspunsurile lui Tudorel Toader la întrebările membrilor comisiei LIBE:
„Voi răspunde celei mai sensibile întrebări: cum mă simt apolitic în guvern, ca ministru: Nu va vedea nimeni inițiative politice din partea mea”.
„Este adevărat că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, dar pot ancheta faptele penale”.
„Cu privire la abuzul în serviciu: eu nu fac judecăți de valoare la chestiuni la care nu mă pricep. OUG 13 a avut și relele ei, dar era menită să pună legea în acord cu decizia CCR”.
„Guvernul va iniția modificarea textului abuzului în serviciu în acord cu decizia CCR, fără o virgulă în plus, fără o virgulă în minus”.
Comentarii