Cehia caută aliaţi în România şi în alte ţări care au aderat recent la UE pentru a combate practica unor branduri internaţionale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu produse similare din Vest.

Declaraţia a fost făcută de ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, intr-un interviu video acordat HotNews, la Praga. 

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest. Cehii au invocat şi un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaţionale au compoziţii diferite în Cehia faţă de cele din Germania.

Cu toate acestea, demersurile făcute la Comisia Europeană nu au dat dreptate autorităţilor cehe. Ministerul Agriculturii de la Praga nu s-a lăsat, însă, şi a demarat deja un nou studiu, care să aducă, eventual, dovezi în susţinerea teoriei calităţilor diferite ale aceloraşi branduri.

"Da, căutăm alianţe. Odată ce vom avea rezultatele, le vom prezenta în Grupul Vişegrad Plus, incluzând România, Bulgaria, Slovenia. (...) Suntem puţin nemulţumiţi de situaţia din Uniunea Europeană, că nu am primit nicio reacţie pozitivă la cererea noastră, dar poate este din cauza faptului că nu am explicat mai bine despre ce este vorba" - a spus ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, în interviul pentru HotNews. 

HotNews.ro: Spuneţi-mi, vă rog, despre diferenţele de calitate dintre produsele aceloraşi branduri, în Cehia şi în ţări din Europa de Vest. 

Jiri Sir: Ceea ce am văzut, de-a lungul unei lungi perioade este situaţia în care, în Cehia, produse vândute de anumite companii sub anumite branduri sunt diferite în ceea ce priveşte caliatea sau compoziţia faţă de produsele similare vândute de regulă în ţările vest-europene. Nu sunt toate produsele. Conform unei cercetări făcute în Cehia şi Germania, de exemplu, o treime dintre produsele de acelaşi brand sunt de calitate inferioară în Cehia. 

HotNews.ro: În calitate de consumator aţi observat dumneavoastră această diferenţă în piaţă? 

Jiri Sir: Da, absolut. Eu am trăit în Belgia şi în Europa de Vest timp de 10 ani, aşa că eu cred că pot comenta despre cum este să cumperi produse în Europa de Vest şi cum este să cumperi în Europa Centrala şi de Est. Şi, în mod clar, vezi rezultatele, le simţi. Ni s-a spus că este ca urmare a preferinţelor şi gusturilor consumatorilor, dar când vorbesc cu familia mea, cu colegii mei, nimeni nu vrea aceste produse de calitate inferioară. 


HotNews.ro: Ne puteţi da unele exemple?

Jiri Sir: Da. Avem un studiu al Universităţii Cehe de Chimie, dar pregătim, de asemenea, studii mai complexe. Vrem să facem o cartografiere a produsele vândute în Cehia şi în jurul Cehiei şi pregătim o licitaţie publică, în această perioadă, pentru că ne dorim să facem acest studiu într-un mod corect, pentru a nu putea să ne spună nimeni: "Uite, aţi vrut să aveţi anumite rezultate, noi o să punem pe altcineva să facă cercetări". Nu se poate aşa. Pregătim o licitaţie publică şi aceasta va desemna o companie sau un consorţiu de firme care să facă o cercetare destul de substanţială asupra calităţii, compoziţiei şi a preţurilor produselor din Cehia. 

Din rezultatele pe care le-am văzut până acum, de exemplu în cazul unei margarine, conţinutul de grăsime este de 60% în Cehia, iar în Germania este de 70%. Mai sunt şi diferite băuturi răcoritoare, o categorie de produse în care calitatea inferioară este foarte des întâlnită, în Cehia aceste produse conţin zahăr, dar şi fructoza, glicozide steviolice, pe când în Germania au numai zahăr. 

M-aţi întrebat în calitatea mea de consumator, nu de ministru-adjunct al Agriculturii. Pot să vă spun că anul trecut am cumpărat o băutură răcoritoare şi nu mi-a plăcut gustul. Imediat am întors sticla şi am văzut compoziţia şi nu avea zahăr. Eu beam acest produs şi în Europa de Vest şi avea zahăr şi imediat am observat diferenţa mare între gusturi.

Eu sunt convins că nu este vorba de preferinţele consumatorilor cehi. În alte cazuri, soţia mea s-a înfuriat când a cumpărat conserve de peşte (în Cehia), pentru că în Europa de Vest primeşti peşte de calitate. Ce primeşti aici sunt numai bucăţele mici de peşte şi nu poţi să le găteşti.

Citiţi continuarea pe HotNews.ro.