Situația actuală din Ungaria justifică activarea procedurii care ar putea duce la sancțiuni împotriva acestei țări, se arată într-o rezoluție adoptată miercuri de eurodeputați. Rezoluția a fost adoptată cu 393 de voturi la 221 și 64 de abțineri.

Ca urmare a dezbaterii din 26 aprilie, la care a participat și premierul ungar, Viktor Orban, plenul reunit la Strasbourg a stabilit că situația actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili, dacă există ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE de către un stat membru.

Europarlamentarii au observat o deteriorare serioasă a statutului de drept și democrației din Ungaria.

Ce cer eurodeputații în Rezoluție: 

  • activarea articolului 7(1). Membrii PE cer Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne să redacteze o rezoluție oficială ce va fi supusă la vot în plen.
  • guvernul maghiar să retragă legile împotriva azilanților și organizațiilor neguvernamentale și să ajungă la un acord cu autorițile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituție liberă.
  • Comisia Europeană să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către guvernul maghiar.

Ce urmează:

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie.

Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților. 

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul.

Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.