CE trebuie să se conformeze legislației actuale și să adopte măsuri juridice pentru suspendarea temporară a regimului de scutire de vize pentru cetățenii SUA și Canadei, întrucât cele două țări continuă să solicite vize unor cetățeni europeni.

Declarația a fost făcută de către eurodeputați din Comisia de Libertăți Civile - LIBE în timpul unei dezbateri care a avut loc miercuri.

Majoritatea deputaților participanți la dezbatere și-au exprimat consternarea față de decizia Comisiei din 12 aprilie, prin care a cerut Parlamentului și Consiliului să adopte o poziție până pe 12 iulie, în care să-și exprime părerea cu privire la ”cea mai potrivită cale de urmat" în legătură cu politicile privind vizele pentru SUA și Canada, potrivit unui comunicat al Biroului de Informare al PE în România.

Eurodeputații au insistat cu privire la obligativitatea unei acțiuni din partea Comisiei: fie să adopte un act delegat de suspendare a călătoriilor fără viză din SUA și Canada, fie să prezinte o propunere de reformă a sistemului actual de reciprocitate a vizelor.

"Situația este clară”, a declarat britanicul Claude Moraes (S&D), președintele Comisiei LIBE, adăugând că europarlamentarii vor trebui să se decidă în privința unui răspuns la cererea Comisiei.

Spanionul Agustín Díaz de Mera (PPE), raportorul pentru revizuirea regulamentului vizelor adoptat în 2013, a declarat că ”nu este momentul pentru a discuta cât de potrivită ar fi reimpunerea vizelor" și a subliniat importanța urmăririi de către Comisie a procedurii menționate în legislație.

Canada solicită vize pentru cetățenii din România și Bulgaria. La rândul său, SUA solicită vize pentru cetățenii din România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia și a adoptat recent o nouă legislație care are un potențial de a afecta cetățenii din toate țările Schengen cu anumite cetățenii duble.

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor care a intrat în vigoare în ianuarie 2014, în cazul în care o țară terță nu ridica obligativitatea vizei la 24 de luni de la notificarea unei situații de nereciprocitate, Comisia este obligată să suspende, printr-un act delegat (la adresa căruia Parlamentul și Consiliul pot avea obiecții), regimul de scutire de vize pentru cetățenii țării respective timp de 12 luni.

Ca urmare a unei notificări pe 12 aprilie 2014 asupra situațiilor de nereciprocitate, termenul-limită pentru o acțiune a Comisiei a fost 12 aprilie 2016. La momentul respectiv au mai existat cazuri de nereciprocitate din partea Australiei, Japoniei și Brunei. Primele două au eliminat între timp vizele pentru toți cetățenii Schengen, în timp ce Brunei tocmai s-a angajat să facă acest lucru pentru cetățenii croați.