Adina Vălean, co-președintele delegației României în PPE, a declarat, miercuri, în cadrul ședinței de grup de la Bruxelles că delegația României nu are cum sa fie de acord cu ideea unei Europe cu două viteze, propusă de liderul liberalilor europeni.

"Ideea lui Verhofstadt despre viitorul Uniunii Europene este aceea în care votul parlamentarilor europeni să cântărească diferit în funcție de țara din care provin", se arată într-un comunicat al Delegației române din Grupul PPE.

Reacția vine ca urmare a unui raport de inițiativă al liderului ALDE, Guy Verhofstadt, ca propune, practic, ca votul parlamentarilor europeni să cântărească diferit în funcție de țara din care provin.

Delegația României din Grupul PPE atrage atenția că se dă astfel formă unor temeri împărtășite de statele membre care nu fac încă parte din Zona Euro.

"Ne opunem puternic unei astfel de idei care creează disensiuni în interiorul unei Uniuni care ar trebui să fie mai unită și mai coerentă în față amenințărilor și provocărilor vremurilor în care trăim. Delegația României în PPE se opune acestei idei și va vota împotriva acestui raport, daca aceste prevederi nu sunt eliminate înaintea votului din sesiunea plenară de la Strasbourg", conform comunicatului.

Raportul Verhofstadt a fost votat în Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) a Parlamentului European, pe 12 decembrie 2016.

Liderul liberalilor propune ca, "după adoptarea unei capacități bugetare pentru Zona Euro, atunci când Parlamentul și Consiliul votează privind deciziile specifice Zonei Euro, toți deputații să poată lua parte la vot; cu toate acestea, o abordare ar putea fi considerată prin care numai voturile deputaților europeni aleși în Zona Euro să fie luate în considerare, în timp ce voturile deputaților europeni reprezentanți ai statelor membre care nu fac parte din Zona Euro ar fi considerate voturi consultative fără caracter obligatoriu, în scopul de a conserva un cadru instituțional unic; acest lucru ar asigura controlul democratic și responsabilitatea membrilor din Zona Euro, în timp ce interesele țărilor din afara Zonei Euro, care sunt obligate și urmează să adere la Uniunea Economică și Monetară ar fi doar luate în considerare". 

Din Comisia AFCO face parte și Claudia Țapardel (PSD). Daciana Sârbu (PSD) și Cristian Preda (PPE) sunt membri supleanți.

Ideea unei Europe cu două viteze nu este una nouă. Statele est-europene s-au pronunțat, în repetate rânduri, împotriva unei astfel de propuneri.