Sorin Moisă, unul dintre cei mai influenți europarlamentari social-democrați, cere retragerea OUG privind modificările la codurile penale. Eurodeputatul precizează că a ales să-și spună părerea, indiferent de consecințe.

”Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Speram să pot amâna un mesaj pe această temă până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, ‘copilul’ pe care l-am crescut în Grupul S&D și probabil, din păcate, singurul proiect strategic major în relațiile transatlantice pentru o bună bucată de vreme. Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, și mă voi exprima, indiferent de consecințe. Susțin cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este și cea mai înțeleaptă cale de ieșire din criza în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum și de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsura în care sunt lucruri importante de rezolvat”, a scris, vineri seara, pe Facebook, europarlamentarul social-democrat.

Moisă precizează că locul unei astfel de dezbateri despre reguli esențiale ale societății este în Parlamentul ales democratic.

”Majoritățile se câștigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului și legitimității, mai ales în chestiuni esențiale, sunt permanente. Gesturile bruște provoacă angoasa, îndoiala și respingere, erodează încrederea minimală necesară funcționării unei societăți”,

 

a mai scris el.

Sorin Moisă atrage atenția că România se află într-o criză care devine ”tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, și riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate”.

Eurodeputatul mai spune că România nu are mediatori în care toată lumea să aibă încredere sau care să îndrăznească să se pronunțe dată fiind acutizarea conflictului.

Moisă remarcă faptul că ”uneori lăsăm cauze absolut legitime să ascundă interese personale sau politice partizane și ne lăsăm purtați de valul emoțional al unor false polarități: unii văd peste tot ‘tâlhari’, alții ‘securiști’. N-avem nevoie nici de unii, nici de ceilalți la manetele Justiției, și cred/sper că această paradigmă sufocantă nu există”.

Eurodeputatul se oferă, dacă OUG 13 va fi retrasă, să găsească ”în lumea largă și civilizată câțiva penaliști cu reputație impecabilă, profesori la mari universități, care să fie mediatori și garanți morali și intelectuali în dezbaterea ce va urma în Parlamentul României”.

”Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, și de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părții celelalte. (...) Sper, deci, să auzim în curând vestea bună a retragerii Ordonanței și transformării ei într-o lege care să fie dezbătută atât cât va fi nevoie, până când un consens național va fi găsit în Parlamentul României.

Europarlamentarul Sorin Moisă este unul dintre puținii membri ai PSD care a avut curajul să critice încăpățânarea conducerii partidului de a menține o OUG criticată de mass-media, președintele, instituțiile din sistemul judiciar, societatea civilă, ambasade, Comisia Europeană, Departamentul de Stat, Consiliul Europei, cancelarul Angela Merkel etc.

Și primarul PSD al orașului Cavnic, Vladimir Petruț, a demisionat, vineri, din funcțiile deținute în partid, arătând că el a susținut întotdeauna ''statul de drept și nicidecum ilegalitățile'', scrie Mediafax.

''Am luat decizia, de a renunța la toate funcțiile deținute în cadrul PSD Maramureș, având în vedere situația în care, trebuie să recunosc, că nu sunt de acord cu OUG 13/2017”, a spus Petruț, care era vicepreședinte PSD Maramureș, președinte PSD Cavnic și membru în Biroul Politic Județean.

Vineri după-amiază și-a mai anunțat demisia din funcția de primar al Sighișoarei Ovidiu Mălăncrăvean. El a invocat "motive personale”, însă surse locale au declarat pentru Mediafax că gestul ar putea avea legătură cu protestele din ultimele zile, în condițiile în care au ieșit pe stradă peste 2.500 de oameni din oraș.

Joi, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, vicepreședinte PSD și lider al filialei Iași a partidului, a cerut abrogarea urgentă a OUG de modificare a codurilor penale și demisia lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției. 

Fostul deputat și ministru Aurelia Cristea a demisionat din PSD, explicând, pentru RFI, că ordonanțele au fost date ”pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de problemele sale cu Justiția, dar și pe alți parlamentari care au comis abuzuri în serviciu”.