Greutățile pe care Uniunea Europeană le întampină în încercările de a-și stabili o viziune asupra viitorului, la 60 de ani de la înființare, au ieșit din nou la inveală.

La inceputul acestei saptamani, presedintele francez a lansat un anunt ce alimenteaza disputele legate de planurile unei posibile Europe in doua viteze. Anuntul lui Hollande vine la scurt timp dupa ce proeminentul europarlamentar Guy Verhofstadt a prezentat o propunere de reforma ce ar duce la o UE cu doua viteze.

Luni, Francois Hollande a anuntat ca pe 6 martie el si liderii Germaniei, Italiei si Spaniei se vor reuni intr-un "mini-summit", la Versailles, pentru a discuta de reformele necesare UE. Discutiile ar avea loc cu cateva saptamani inaintea unui summit menit sa marcheze 60 de ani de la Tratatul de la Roma, reuniune la varf programata pentru 25 martie.

Președintele Frantei s-a simtit de la bun inceput nevoit sa mentioneze ca "nu e vorba sa decidem noi patru cum trebuie sa arate Europa. Nu aceasta e ideea, dar suntem totusi patru tari importante si ne revine noua sa decidem ce vrem sa facem cu celelalte, impreuna".

Mini-summitul de la Versailles a fost precedat de mai multe reuniuni in format restrans, in ultima vreme, inclusiv una de anul trecut, la nivelul ministrilor de Externe din cele sase state membre fondatoare ale UE. Dar aceste reuniuni au starnit nemultumiri si ironii in randul celorlalte tari.

Situatia este cu atat mai complicata cu cat, la summitul din 25 martie UE e decisa sa formuleze o viziune clara asupra viitorului sau, in conditiile dificile puse de contextul global Brexit-Rusia-Trump. Cuvantul de ordine este "unitate".

Dar aceasta unitate se confrunta cu mai multe provocari. Pe de o parte, tocmai in ajunul aniversarii europene ar intentiona premierul britanic sa declanseze oficial procedurile pentru Brexit. Pe de alta parte, disputele legate de planurile unei "Europe cu doua viteze" se permanentizeaza.

Ca dovada a dezbinarii simtite in PE referitor la aceasta tema, rezolutia lui Verhofstadt a fost aprobata cu un scor foarte strans: 283 de voturi pentru, 269 impotriva si 83 de abtineri. Si aceasta, in conditiile in care foarte multi deputati din tari non-euro, inclusiv Romania, au votat impotriva ei indiferent de culoarea politica.

Articolul complet și ce au spus diversi eurodeputati romani poate fi citit pe Hotnews.ro.