Deputații din Parlamentul European cer reguli clare pentru robotică și pentru inteligența artificială, domenii care se dezvoltă extrem de rapid și pătrund în tot mai multe industrii.

Trebuie să existe un cod deontologic, o agenție europeană pentru robotică, dar și reguli clare legate de cine este responsabil dacă o mașină autonomă produce pagube, spun deputații într-o rezoluție votată joi.

Deputatii cer Comisiei Europene sa propuna reguli privind robotica si inteligenta artificiala pentru a putea folosi pe deplin potentialul lor economic si pentru a garanta un nivel standard de siguranta si securitate. Ei subliniaza ca standardele de reglementare pentru roboti sunt planificate in mai multe state si ca UE trebuie sa preia conducerea in stabilirea acestor standarde, astfel incat sa nu fie obligata sa le urmeze pe cele stabilite in state terte.

"Desi sunt incantata ca plenul a adoptat raportul meu privind robotica, sunt si dezamagita ca grupurile din coalitia de dreapta, ALDE, PPE si ECR, au refuzat sa tina seama de consecintele posibil negative pe piata muncii. Ei au respins o dezbatere constructiva si vizionara, ignorand astfel ingrijorarile cetatenilor nostri.", spune raportorul Mady Delvaux (S&D, LU)

Deputatii subliniaza ca este nevoie urgenta de propuneri legislative care sa clarifice responsabilitatile, mai ales pentru masinile fara sofer. Ei cer o schema obligatorie de asigurare si un fond suplimentar pentru a fi sigur ca victimele accidentelor in care sunt implicate masini fara sofer vor fi compensate integral.

Deputatii mai cer Comisiei sa aiba in vedere crearea unui statut legal specific pentru roboti, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil daca ei produc pagube.

Rapida dezvoltare a robotilor poate duce la modificari pe piata muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de munca. Deputatii cer Comisiei sa urmareasca aceste tendinte indeaproape.

Articolul complet poate fi citit pe Hotnews.ro.