Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a afirmat, într-un interviu pentru RFI, că modificările la Codurile Penale nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern.

Eurodeputatul s-a declarat cu totul de partea manifestanților din Piața Victoriei, mai ales pentru că și colegii săi de generație sunt acolo și pentru că nu înțelege ce a urmărit ministrul Justiției prin lipsa de comunicare și secretomania din jurul Ordonanței de Urgență 13/2017.

"E important să vorbim despre situația din România. Nemulțumirile oamenilor din stradă sunt reale, îngrijorările lor... eu sunt alături de ei, mai ales că și colegii mei de generație sunt acolo. Problema a apărut de la o discuție care trebuia să fie una tehnică, despre niște modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că așa cerea Curtea Constituțională, dar niște modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern"

Ivan: "A fost făcut pe ascuns"

"A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înțeleg ce a urmărit ministrul justiției prin lipsa asta de comunicare și secretomania asta în jurul ordonanțelor, pentru că dacă vorbiți cu juriști, și nu cu juriști din PSD, ci juriști fără culoare politică, avocați, judecători, veți vedea că textul ordonanțelor este unul bun și România are nevoie de aceste ordonanțe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament și de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice".

Cătălin Ivan este de părere că atât PSD, cât și orice alt partid politic care s-ar afla la guvernare, trebuie să înțeleagă că lucrurile trebuie făcute transparent și că este nevoie de dezbatere publică, de informarea cetățenilor și mai ales inițiative care vizează subiecte sensibile. În plus, lupta împotriva corupției este pilonul principal în acești ani de zile ai dezvoltării României, consderă europarlamentarul.

Ivan spune că PSD-ul plăteste inițiativa unui singur membru al Guvernului Grindeanu și că este doar greșeala lui, nu a întregului Cabinet. 

"Eu cred că e o lecție pe care PSD-ul a învățat-o, o lecție dură, pentru că, repet, nimeni din partid, sau aproape nimeni, nu a știut de textul acestei ordonanțe, nici chiar colegii din guvern ai dlui Florin Iordache, nu au știut. Eu cred că plătim toți foarte scump o inițiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu".

"Dacă ne uităm pe măsurile pe care acest cabinet le-a luat în acest scurt timp, doar trei săptămâni de când a fost investit, veți vedea că este un guvern cu performanțe, un guvern care respectă toate angajamentele pe care ni le-am luat în campania electorală. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambițios și foarte bine pregătit și cu bune intenții, este pus acum în această situație: să treacă printr-o moțiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat", a subliniat europarlamentarul la RFI.

El asigură că social-democrații au învățat din această lecție și de acum înainte se vor asigura că miniștrii cabinetului Grindeanu nu vor mai avea "astfel de inițiative, pe ascuns, fără să se consulte cu partidul, cu membrii cabinetului, fără să le pună în dezbatere publică".

Ivan: Protestatarii au dreptate

"Protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înțeles, dacă nu este înțeles, nu poate fi susținut,... președintele PSD a anunțat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiției și nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanțe. Acum faptul că PSD își asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a știut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu Alde în Parlament – a fost o greșeală de comunicare și de procedură, nu de conținut...".

Cu privire la declarațiile copreședintelui ALDE și președintelui Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, legate de faptul că britanicii au făcut bine că au ieșit din Uniunea Europeană, europarlamentarul Cătălin Ivan afirmă că aici se distanțează.

"PSD este un partid proeuropean 100% care susține această construcție numită UE, cu toate avantajele și dezavantajele care decurg de aici. Sigur că sunt foarte multe lucruri în buna funcționare a UE care trebuie corectate, asta facem zi de zi, și la Parlamentul European, și la Consilii cu șefii de stat și guverne, - eu cred și cred că și partidul, că suntem 100% pentru UE și pentru integrarea mai profundă a României în UE", spune Ivan.

Nimeni din Guvern nu s-a opus Ordonanței

Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a declarat marți seara, după sedința de Guvern în care s-au aprobat modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, că niciun membru al Guvernului nu s-a opus acestora.

"Răspunsul va fi foarte scurt: nu. Nimeni nu s-a opus, nimeni nu a f[cut comentarii", a afirmat Ștefan, întrebat dacă cineva din Guvern a fost împotriva ordonanțelor.

De altfel, joi, după două zile de proteste, liderul PSD Liviu Dragnea vorbea în numele social-democraților și afirma că social-democrații susțin în continuare decizia Guvernului Grindeanu.