Miniștrii de Externe din Franța și Germania au semnalat într-o declarație comună că susțin ideea unei Europe cu mai multe viteze, o Uniune care să ia în calcul „diferitele niveluri de ambiție” ale statelor membre, scrie HotNews.ro.

Reprezentanții motorului franco-german al UE atrag atenția în scrisoarea lor comună că UE e fondată pe valori comune și pe statul de drept. Jean-Marc Ayrault și Sigmar Gabriel vin astfel în sustinerea unuia dintre cele cinci scenarii de lucru privind viitorul UE prezentate miercuri de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

O Europa cu mai multe viteze este un scenariu care circula in cancelariile europene de mai multi ani, dar a prins contur odata cu votul pentru Brexit al cetatenilor din Marea Britanie. Astfel, in incercarea de a defini liniile de dezvoltare pentru UE fara Marea Britanie, liderii europeni sondeaza terenul si pentru aplicarea scenariului pentru Europa cu mai multe viteze.

Principala linie de demarcatie intr-o Europa cu doua viteze ar fi intre Grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) si restul statelor membre, cu statele est-europene opuse unei integrari mai profunde, adepte ale unei recastigari a suveranitatii cedate partial catre Bruxelles. Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a ramane alaturi de nucleul dur al UE prin vocea presedintelui Klaus Iohannis si a premierului de atunci, Dacian Ciolos. Actualul premier, Sorin Grindeanu, a anuntat in intalniri cu oficiali europeni (Donald Tusk si Jean Claude Juncker la Bruxelles, premierul maltez Joseph Muscat la Bucuresti) ca Romania sustine acelasi punct de vedere, al unei "Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale".

Citiți articolul complet pe HotNews.ro.