Au început negocierile privind Brexit
Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul au început luni la Bruxelles, la aproape un an de la referendumul privind relația Londrei cu spațiul comunitar.
Ce s-a stabilit:
- negocierile se vor desfășura în sesiuni organizate lunar, între 17 iulie și 9 octombrie.
- au fost desemnate grupuri de lucru, alcătuite din experți ai celor două părți, pentru a tratata dosarele cele mai presante: drepturile cetățenilor, acordul financiar și alte "chestiuni apărute din separare".
- problema delicată a frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord a fost plasată direct sub autoritatea a doi colaboratori apropiați ai negociatorilor-șefi.
- May va discuta cu liderii europeni, la summitul de săptămâna aceasta, chestiunea prioritară a "drepturilor cetățenilor", iar pe 26 iunie Londra va da publicității un document detaliat privind liniile directoare ale ofertei sale.
+++
"Lansăm astăzi negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană (...) Obiectivul nostru este clar: mai întâi vrem să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit", a declarat, la Bruxelles, Michel Barnier, înainte de începerea discuțiilor cu David Davis.
"Începem aceste negocieri pe un ton pozitiv și constructiv, hotărâți să construim un parteneriat puternic și special cu aliații noștri din UE", a declarat, la rândul său, David Davis.
Prima întâlnire este dedicată "identificării priorităților" și stabilirii calendarului de negocieri.
Negociatorii celor două părți au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, așa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obținut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranța că își va întări poziția politică pentru discuțiile cu UE, relatează DPA, preluată de Agerpres.
May conduce acum un guvern minoritar și există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri. Premierul și alți înalți oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au evidențiat săptămâna trecută că prioritățile guvernului și calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.
Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a declarat vineri că prioritățile Marii Britanii în negocieri vor fi protejarea locurilor de muncă și a economiei.
"Poziția Parlamentului European este clară: protejarea drepturilor a milioane de cetățeni europeni afectați de Brexit, respectarea obiectivelor Acordului de la Belfast (Good Friday Agreement) și onorarea angajamentelor financiare luate de Marea Britanie sunt indispensabile pentru aprobarea de către PE a unui acord privind ieșirea" Regatului Unit din spațiul comunitar, a declarat președintele Antonio Tajani.
"Mă bucur că ne ținem de calendarul de negociere, care este deja destul de strâns. Acum trebuie, în primul rând, să facem progrese în domeniul drepturilor cetățenilor și să creăm securitate juridică pentru oamenii noștri și companiile noastre", a afirmat Guy Verhofstadt, coordonatorul PE pentru Brexit.
Prioritățile Legislativului
În aprilie, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție referitoare la prioritățile și condițiile sale privind negocierile pentru retragerea Marii Britanii din UE.
Prioritatea eurodeputaților o reprezintă tratamentul corect aplicat cetățenilor europeni din Regatul Unit și britanicilor din UE. De asemenea, ei au subliniat că Marea Britanie va trebui să-și respecte toate angajamentele financiare, inclusiv a celor care se prelungesc în perioada de după ieșirea din spațiul comunitar.
Cu acest prilej, europarlamentarii au reamintit că cele patru libertăți fundamentale ale UE - a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor - sunt indivizibile.
În rezoluție se mai precizează că orice dispoziții tranzitorii nu trebuie să dureze mai mult de trei ani.
Acordul privind Brexit trebuie aprobat de Parlamentul European pentru a intra în vigoare.
Comentarii