Partidul Popular European (PPE, conservator) l-a desemnat oficial, marți, pe italianul Antonio Tajani, candidat la șefia Parlamentului European, un post rămas vacan după anunțul plecării socialistului german Martin Schulz, scrie presa străină.

Antonio Tajani a fost cu ușurință ales marți seara de grupul său politic reunit la Strasbourg, scrie Agerpres, citând AFP.

În afara lui Tajani, alți trei eurodeputați au concurat în aceste "alegeri primare" din cadrul partidului de dreapta: irlandeza Mairead McGuiness, francezul Alain Lamassoure și slovenul Alojz Peterle.

Martin Schulz a anunțat pe 24 noiembrie că va părăsi Parlamentul European pentru a se consacra politicii germane, după aproape cinci ani la conducerea instituției.

Candidatul PPE dispune pe hârtie de serioase șanse de a deveni viitorul președinte al Parlamentului European, PPE fiind grupul politic care numără cei mai mulți eurodeputați, dar alegerea, din 17 ianuarie, se anunță mai disputată decât era de așteptat iar jocul de alianțe unul complex, scrie AFP, citat de Agerpres.

Grupul social-democrat, al doilea numeric în hemiciclu, a avertizat că nu va accepta un "monopol" al PPE, ai cărui reprezentanți ocupă deja președinția altor două mari instituții ale UE: Comisia (prin luxemburghezul Jean-Claude Juncker) și Consiliul (prin polonezul Donald Tusk), potrivit surselor citate.

Antonio Tajani are 63 de ani și a fost comisar european la Industrie (2010-2014), în echipa lui José Manuel Barroso.

Doi italieni se vor lupta pentru președinția PE

Și liderul grupului socialist, italianul Gianni Pittella, și-a anunțat candidatura la șefia PE, subliniind că Europa are nevoie de stânga pentru "a pune capăt austerității oarbe".

Pentru PPE, această candidatură reprezintă o trădare: învingător în alegerile europene din 2014, PPE susținuse reinstalarea la conducerea instituției, pentru un al doilea mandat, a social-democratului Martin Schulz, cu condiția ca socialiștii să se angajeze în schimb să susțină candidatul conservator la acest fotoliu la începutul lui 2017, mai scrie Agerpres.

Gianni Pittella este președintele grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.


„Antonio Tajani a fost ales aseară, prin vot, de către membrii Grupului Partidului Popular European (PPE) drept candidatul PPE pentru funcția de președinte al Parlamentului European. Încă din luna septembrie am anunțat că PPE își va alege candidatul prin vot deschis, liber, democratic. Ne așteptăm ca Antonio Tajani să fie ales de către majoritatea membrilor Parlamentului în cadrul votului din plen programat în 17 ianuarie 2017. Aștept de la socialiștii europeni, inclusiv de la socialiștii români, să respecte angajamentul scris încheiat la începutul legislaturii, în 2014, între Grupul PPE și Grupul socialiștilor europeni (S&D) potrivit căruia socialiștii vor deține președinția Parlamentului European în prima parte a legislaturii, iar PPE în cea de-a doua parte”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Noi ne-am îndeplinit angajamentul, iar socialistul Martin Schulz a fost președinte al Parlamentului, așa cum am stabilit. Așteptăm ca și socialiștii să-și respecte acum angajamentul. Angajamentele nu trebuie să fie valabile doar când îi avantajează pe socialiști. Candidatul nostru, Antonio Tajani, este un om politic european cu experiență, fost vicepreședinte al Comisiei Europene pentru industrie, care înțelege foarte bine rolul industriei în economia statelor membre ale Uniunii Europene. Înțelege că o economie cu o industrie puternică poate face față unei crize economice, vorbim, în special, de importanța industriei siderurgice, lucru esențial și pentru România. Pentru ca industria europeană să poată prospera, este nevoie ca aceasta să fie competitivă, doar atunci putem face față concurenței tot mai acerbe cu alte zone economice ale lumii”.