Până astăzi vicepreședintele Comisiei Europene și comisar responsabil de buget și resurse umane, Kristalina Georgieva a anunțat că din 2 ianuarie 2017 va ocupa rolul de înalt responsabil al Băncii Mondiale, în Washington.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, fostul comisar de origine bulgară l-a informat astăzi (28 octombrie) pe președintele Juncker că din 2017 va ocupa postul de CEO în cadrul Băncii Mondiale, renunțând la responsabilitățile deținute în cadrul Comisiei Europene.

Am primit cu regret decizia Kristalinei Georgieva de a demisiona din Comisia Europeană. Faptul că i s-a cerut să își asume un rol de conducere în cadrul Băncii Mondiale este o confirmare și o recunoaștere a meritelor și profesionalismului Kristalinei Georgieva. O felicit în mod sincer pentru noul său post. Kristalina Georgieva a fost un excelent vicepreședinte în primii doi ani de existență ai Comisiei pe care am onoarea să o conduc. M-am bucurat întotdeauna că m-am putut baza pe determinarea ei în ceea ce livra, pe sfaturile sale strategice și prietenia sa. Kristalina Georgieva este un politician experimentat pentru care port un mare respect și vreau să îi mulțumesc pentru loialitatea și angajamentul depus în funcția de vicepreședinte al Comisiei Euopene. Ne va lipsi foarte mult.

a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.  

Se pare că Georgieva va fi înlocuită de actualul comisar european responsabil cu agenda digitală, Günther H. Oettinger, fost vicepreședinte al Comisiei condusă de Barroso, după cum a subliniat Juncker: 

Munca Comisiei Europene trebuie să continue. Astfel, i-am cerut lui Günther H. Oettinger, comisarul responsabil de economia și societatea digitală să înlocuiască portofoliul Kristalinei Georgieva.

Demisia comisarului bulgar reprezintă o înfrângere importantă pentru Comisia condusă de Juncker, deja slăbită în urma Brexitului și a crizei refugiaților, potrivit euractiv.fr.