Parlamentarii europeni se întorc la Strasbourg pentru a doua oară luna acesta, pentru plenara dominată de criza refugiaților, premiul Saharov, OMG-uri și tarfele de roaming. LIVE sesiunea plenară.

 Aici puteți urmări LIVE discuțiile din sesiunea plenară

Continuă reuniunile liderilor UE pe tema crizei refugiaților. Duminică a avut loc o întâlnire la nivel înalt pentru sprijinirea țărilor din vestul Balcanilor în fața afluxului de refugiați.

Ruta migrației pentru refugiații în drum spre Germania trece prin acele țări, însă ele sunt supuse unor mari presiuni. Ungaria și-a închis frontierele, iar Slovenia tocmai a adoptat legislația pentru paza militarizată a frontierelor, lăsându-i pe mulți dintre cei plecați la drum prinși la mijloc.

 

Alte subiecte de pe agenda Parlamentului European

 

  • Asigurările de călătorie

În fiecare an, clienții pierd peste un miliard de euro din cauza asigurării insuficiente de călătorie. Regulile sunt aduse la zi, pentru o mai bună protecție în cazul ofertelor la pachet.

Domeniul de aplicare este extins dincolo de pachetul tradițional de transport și cazare, pentru a reflecta felul în care oamenii caută ofertele cele mai buna în diferite părți. Un vot al eurodeputaților este așteptat tot astăzi, 27 octombrie.

 

  • Practici fiscale mai bune

La Strasbourg, la nivel de comisie, eurodeputații din comisia specială fiscală au supus la vot raportul vizând practici fiscale mai bune pe întreg continentul. Votul de ieri, 26 octombrie, a fost programat după ce Starbucks și Fiat au fost obligate să returneze până la 30 de milioane de euro sub formă de impozite pentru avantajul necuvenit de care au beneficiat în Olanda, respectiv Luxemburg. Raportul va intra în atenția plenului în cursul lunii noiembrie.

 

  • Organismele modificate genetic (OMG) 

Noua legislație care acordă statelor membre dreptul de a restricționa sau interzice OMG-urile ar putea fi respinsă prin vot la Strasbourg. Comisia pentru mediu și numeroase familii politice vor respingerea în plen a propunerii legislativului. Ele spun că aceasta nu este fezabilă și ar putea crea tensiuni la controlul vamal între susținătorii și adversarii OMG-urilor. Deciziile vor fi luate în urma votului de mâine, 28 octombrie.

 

  • Eliminarea tarifelor de roaming 

Susținerea unei cauze lăudabile: eurodeputații vor supune la vot legislația vizând abolirea tarifelor de roaming. Prin această legislație s-ar permite eliminarea tarifelor de roaming până în 2017. Până atunci însă, de la finele lui aprilie anul viitor, apelurile vocale vor costa în roaming doar 0,05 EUR/minut, SMS-urile 0,02 EUR/minut, iar traficul de date 0,05 EUR/Mb.


  • Premiul Saharov 

Laureatul premiului Saharov pentru anul 2015 va fi anunțat la Strasbourg. Va fi oare Raid Badawi, opoziția din Venezuela sau Boris Nemțov?

 

Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, va anunța prioritățile executivului pentru anul viitor. 

Material video realizat de serviciul de comunicare al Parlamentului European, prin programul "Agenda".