Ultimul deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare și de dezvoltare socio-economică, de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor români, de valorificare a integrării în Piața Unică Europeană, potrivit MAE.

Aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 reprezintă un moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică și debutul participării țării noastre, ca stat membru UE, la procesul decizional european, precizează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Acest deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare și de dezvoltare socio-economică, de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor români, de valorificare a integrării în Piața Unică Europeană. Experiența de până acum relevă, totodată, existența, în continuare, de premise pentru o valorificare și mai eficientă a beneficiilor apartenenței la UE”, arată MAE.

În toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării și consolidării procesului de integrare europeană.

 

„Angajarea fermă și contribuția la eforturile vizând identificarea de soluții la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noștri și reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană”.

„Consolidarea pe mai departe a integrării europene rămâne pentru România un obiectiv strategic. România va pleda pentru întărirea coerenței acțiunii UE, pentru o abordare solidară și incluzivă la nivel european, bazată pe definirea și urmărirea unor obiective concrete, în consonanță cu interesele cetățenilor europeni”, afirmă sursa citată.

Potrivit ministerului, România dispune de voința și capacitatea necesare pentru a contribui la efortul de revigorare a UE.

„Este cu atât mai mult în interesul României ca aniversarea în acest an și a împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma să confirme o Uniune mai puternică, mai unită și mai coezivă, apărătoare a valorilor și principiilor care au asigurat, peste timp, fundamentul durabil al construcției europene”, mai arată MAE.