Un grup de 50 de politicieni europeni sprijină, într-o scrisoare deschisă, aderarea la Uniunea Europeană a Scoției, în cazul în care aceasta se desparte de Regatul Unit.

Grupul transpartinic, incluzând parlamentari și europarlamentari din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Grecia, Ungaria și Malta, precizează că Scoția ar fi "mai mult decât binevenită” ca membru deplin al UE, în cazul în care își proclamă independența după Brexit, scrie EurActiv.com.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără europarlamentarul german Hans Butikofer (Verzi), europarlamentara malteză Miriam Dalli (S&D), parlamentarul grec Giorgios Dimaras (Verzi) și europarlamentara slovenă Tanja Fajon (S&D).  Aceștia au ținut să precizeze că ei nu pot "spune Scoției pe ce drum să meargă”.

Politicienii susțin în scrisoare că "democrația și respectul reciproc sunt în centrul proiectului european și, deși suntem întristați de votul unei mici majorități privind ieșirea Marii Britanii din UE, respectăm decizia democratică a cetățenilor UE”.

"Recunoaștem că nu a fost totuși alegerea voastră și că Scoția a votat cu hotărâre pentru a rămâne în UE. Poporul scoțian trebuie să decidă în legătură cu viitorul constituțional al Scoției și în legătură cu relația cu Marea Britanie și UE. Nu este treaba noastră să spunem Scoției ce drum să aleagă”, se arată în scrisoare.

Guvernul scoțian a anunțat, pe 13 martie, că intenționează să organizeze un nou referendum privind independența. Premierul Nicola Sturgeon vrea să știe dacă scoțienii vor să urmeze Anglia în afara UE sau vor să fie independenți.


62% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune, la referendumul din iunie anul trecut.

Parlamentarul scoțian Ross Greer (Verzi), unul dintre inițiatorii scrisorii, împreună cu europarlamentarul german Terry Reintke (Verzi) a declarat: Există o înțelegere foarte mare pe întreg continentul în ceea ce privește aspirațiile europene ale Scoției. Independența este singra modalitate de a asigura un viitor european pentru Scoția ... Singurul lucru care stă în calea Scoției de a întări legăturile cu Europa este guvernul din Westminster".

Scrisoarea vine după ce ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a declarat că Madridul nu s-ar opune aderării Scoției la UE.

Independența Scoției este un subiect sensibil în Spania, pe fondul mișcării secesioniste din Catalunia. Într-un interviu acordat El Pais, în 2 aprilie, șeful diplomației spaniole a declarat că Spania "nu va bloca" aderarea Scoției, dar a adăugat că aceasta trebuie mai întâi să părăsească UE alături de Marea Britanie. Pe de altă parte, Alfonso Dastis a precizat că Spania nu încurajează fragmentarea Europei. 


Luna trecută, înainte de lansarea oficială a Brexitului, premierul britanic Theresa May, care se confruntă cu o criză politică și în Irlanda de Nord, a cerut Scoției să nu aleagă independența. 

Un sondaj BMG realizat pentru cotidianul scoțian The Herald arată că 56% dintre scoțieni se opun unui referendum privind independența înainte de Brexit, iar 52% dintre repondenți au spus că nu doresc separarea de Marea Britanie. 

La primul referendum, din septembrie 2014, 55.3% au votat împotriva independenței și 44.7% în favoarea despărțirii de Regatul Unit.