Redistribuirea a numai 6.000 până la 8.000 de refugiați din totalul de 160.000 între statele Uniunii Europene dă măsura insuccesului, a afirmat joi ministrul de Interne al Slovaciei, Robert Kalinak, relatează Agerpres.

"Asta înseamnă că nici măcar țările care s-au pronunțat în favoarea mutării nu au avut succes din acest punct de vedere. Pe de o parte, avem gura plină de vorbe despre drepturile omului, dar pe de altă parte vedem fiecare migrant doar ca pe o cifră statistică", spune Kalinak, citat de agenția Xinhua.

Ministrul de interne al Slovaciei, țara care deține președinția UE până la sfârșitul acestui an, a arătat că Uniunea Europeană a determinat doar ce migranți trebuie să fie trimiși în fiecare țară.

"Susținem că migranții nu au dreptul să aleagă în ce țară vor trăi. Și ce instanță europeană va lua decizia de a arunca la coș procedurile de azil fiindcă migranții aleg în ce țări vor să trăiască?" s-a intrebat ministrul.

Kalinak susține că principala problemă este tocmai că dorințele imigranților sunt ignorate. Acesta este motivul din care nici măcar statele proactive nu au reușit să atragă un număr corespunzător de imigranți.

"Putem continua să facem această greșeală sau vom adopta în sfârșit un model funcțional", a avertizat el.

"Controale sistematice: acesta este exact modul în care vrem să procedăm și pentru care luptă președinția slovacă a Consiliului UE", a încheiat ministrul.