Președintele CE i-a promis europarlamentarului Sorin Moisă că va rezolva problema remunerării cercetătorilor români în cadrul programului Orizont 2020. Comisia ia în calcul inclusiv posibilitatea modificării Regulilor de Participare în Orizont 2020.

"Am primit răspunsul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la scrisoarea pe care i-am adresat-o pe 18 noiembrie în legătură cu remunerarea scandaloasă a cercetătorilor români în cadrul programului european Orizont 2020, remunerare care încurajează emigrarea și euroscepticismul elitelor tehnice și intelectuale ale României", a scris, pe Facebook, europarlamentarul PSD Sorin Moisă.

Eurodeputatul crede că răspunsul președintelui Juncker nu este unul tipic birocrației de la Bruxelles, ci "un răspuns real", care arată că mesajul său a spart "încăpățânarea și inerția obișnuite ale Comisiei Europene".

"Comisia este conștientă de situația specială din România și, după cum i-a anunțat comisarul Carlos Moedas pe miniștrii europeni ai Cercetării reuniti în Consiliul pentru Competitivitate pe 29 Noiembrie 2016, suntem hotărâți să rezolvăm această problemă rapid și în mod eficient", se arată în răspunsul lui Jean-Claude Juncker.

"Comisia va căuta o soluție potrivită în interiorul cadrului legal existent, printr-o modificare a Acordului Model de Grant, și se va consulta cu experții statelor membre în legătură cu aceasta în perioada imediat următoare", spune liderul CE.

Acesta adaugă că, dacă această soluție se va dovedi insuficientă, Comisia va examina posibilitatea modificării Regulilor de Participare în Orizont 2020.

Moisă este convins că se va găsi foarte curând o soluție la această problemă.

"Am insistat și în discuția cu comisarul Moedas că, după părerea mea și a experților români, problema nu este generată de legislația existentăa, ci de interpretarea ei restrictivă de către Comisia Europeană. Modificarea Modelului de Grant este deci soluția potrivită", consideră europarlamentarul român. 

Background

Prezentat de Comisia Europeană în noiembrie 2011, Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață.

Orizont 2020 reunește pentru prima dată toate fondurile UE destinate cercetării și inovării, concentrându-se asupra transformării descoperirilor științifice în produse și servicii inovatoare, care oferă oportunități de afaceri și îmbunătățesc viața oamenilor.

Problema cercetătorilor români a apărut ca urmare a faptului că regulamentul stabilește că, începând de anul acesta, salariul pe care câștigătorii unui grant Orizont 2020 îl pot lua trebuie raportat la salariul de bază pe care aceștia îl au în țară.

În trecut, salariul era stabilit la nivel de țară, fără o regulă impusă de la Bruxelles.