Preşedintele CE i-a promis europarlamentarului Sorin Moisă că va rezolva problema remunerării cercetătorilor români în cadrul programului Orizont 2020. Comisia ia în calcul inclusiv posibilitatea modificării Regulilor de Participare în Orizont 2020.

"Am primit răspunsul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la scrisoarea pe care i-am adresat-o pe 18 noiembrie în legătură cu remunerarea scandaloasă a cercetătorilor români în cadrul programului european Orizont 2020, remunerare care încurajează emigrarea şi euroscepticismul elitelor tehnice şi intelectuale ale României", a scris, pe Facebook, europarlamentarul PSD Sorin Moisă.

Eurodeputatul crede că răspunsul preşedintelui Juncker nu este unul tipic birocraţiei de la Bruxelles, ci "un răspuns real", care arată că mesajul său a spart "încăpăţânarea şi inerţia obişnuite ale Comisiei Europene".

"Comisia este conştientă de situaţia specială din România şi, după cum i-a anunţat comisarul Carlos Moedas pe miniştrii europeni ai Cercetării reuniti în Consiliul pentru Competitivitate pe 29 Noiembrie 2016, suntem hotărâţi să rezolvăm această problemă rapid şi în mod eficient", se arată în răspunsul lui Jean-Claude Juncker.

"Comisia va căuta o soluţie potrivită în interiorul cadrului legal existent, printr-o modificare a Acordului Model de Grant, şi se va consulta cu experţii statelor membre în legătură cu aceasta în perioada imediat următoare", spune liderul CE.

Acesta adaugă că, dacă această soluţie se va dovedi insuficientă, Comisia va examina posibilitatea modificării Regulilor de Participare în Orizont 2020.

Moisă este convins că se va găsi foarte curând o soluţie la această problemă.

"Am insistat şi în discuţia cu comisarul Moedas că, după părerea mea şi a experţilor români, problema nu este generată de legislaţia existentăa, ci de interpretarea ei restrictivă de către Comisia Europeană. Modificarea Modelului de Grant este deci soluţia potrivită", consideră europarlamentarul român. 

Background

Prezentat de Comisia Europeană în noiembrie 2011, Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață.

Orizont 2020 reuneşte pentru prima dată toate fondurile UE destinate cercetării şi inovării, concentrându-se asupra transformării descoperirilor ştiinţifice în produse şi servicii inovatoare, care oferă oportunităţi de afaceri şi îmbunătăţesc viaţa oamenilor.

Problema cercetătorilor români a apărut ca urmare a faptului că regulamentul stabileşte că, începând de anul acesta, salariul pe care câştigătorii unui grant Orizont 2020 îl pot lua trebuie raportat la salariul de bază pe care aceştia îl au în ţară.

În trecut, salariul era stabilit la nivel de ţară, fără o regulă impusă de la Bruxelles.