Europarlamentarul PPE critică faptul că prima vizită externă a preşedintelui moldovean, Igor Dodon, este la Moscova, amintind ajutorul acordat de Uniunea Europeană Chişinăului în ultima perioadă, în timp ce Rusia "a jupuit" Moldova.

"Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, nu la Moscova. Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 746 de milioane de euro de la semnarea Acordurilor de asociere UE - Republica Moldova și până în 2020. Chiar săptămâna trecută, Uniunea a mai aprobat încă un program de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. În plus, Uniunea a liberalizat regimul de vize, ceea ce le permite cetățenilor moldoveni să circule liber în toate cele 28 de state membre", a scris, pe Facebook, europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan.

În aceeași perioadă, Rusia a jupuit Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, aproape 380 de milioane de euro, pentru gazul rusesc, a mai scris europarlamentarul român.

Totodată, el a amintit că, în 2014, când Rusia a interzis importul de fructe și legume din Moldova, "Uniunea Europeană s-a purtat ca un adevărat prieten și a permis importurile pe piața europeană".

De asemenea, "Federația Rusă a sprijinit constant separatismul din Transnistria și Găgăuzia, încălcând, astfel, în mod flagrant suveranitatea teritorială a Republicii Moldova și Constituția ei", a subliniat Mureşan.

"Uniunea Europeană a demonstrat că vrea o Republică Moldovă prosperă și integrată valorilor europene, Federația Rusă, când Moldova a semnat un parteneriat economic cu UE de pe urma căruia au de câștigat toți cetățenii moldoveni, a întors spatele Republicii Moldova și a arătat că nu-i pasă de cetățenii moldoveni decât dacă aceștia servesc intereselor ei economice și politice", a subliniat Siegfried Mureşan, adăugând că Igor Dodon demonstrează în aceste zile că "nu vrea să reprezinte interesele cetățenilor Republicii Moldova, ci că vrea să fie un vasal al Moscovei".

În perioada 16-18 ianuarie, Igor Dodon face prima vizită externă în calitate de preşedinte la Moscova.