Peste 43.000 de specialiști din sănătate au solicitat Ministerului Sănătății, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra. Pe de altă parte, puțini români plecați în străinătate sunt pregătiți cu adevărat să se întoarcă în țară.

"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze", a declarat, luni, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, relatează Agerpres.

El a adăugat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și că localități întregi nu au medic de familie, media numărului de medici și asistenți medicali din România fiind mult sub media europeană.

"Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătății, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a mai spus Voiculescu.

El a adăugat că un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

"Incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă", a mai spus ministrul Sănătății.

Acesta a spus că, în prezent, ministerul pe care îl conduce are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane 2017-2020, un plan care are ca scop să ofere o dezvoltare strategică pe patru domenii mari: guvernanță, formare, gestionare și motivare.

Maria Ligor: 5-7% dintre românii plecați sunt pregătiți cu adevărat să se întoarcă 

În timp ce autoritățile de la București se gândesc la diferite programe menite a-i determinat pe românii plecați să se reîntoarcă, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, luni, că doar circa 5-7% dintre românii care au plecat în străinătate sunt pregătiți să revină în țară, deși studiile făcute indică o dorință de reîntoarcere în proporție foarte mare.

”Apropo de intențiile de revenire, sudiile realizate indică o dorință latentă de reîntoarcere în proporție foarte mare, dar proporția celor care doresc să revină este încă mică. Avem undeva estimat în jur de 5-7% din cei întrebați sunt pregătiți cu adevărat să facă acest pas și dorim să simplificăm pe cât se poate reîntoarcerea”, a afirmat Maria Ligor, relatează News.ro.

Ea a arătat că, pentru a facilita întoarcerea românilor în țară, un ghid de reîntoarcere a fost elaborat de Ministerul de Externe în colaborare ministerele de Interne, Educație, Muncă și Sănătate și care grupează pentru prima dată informația într-un singur loc cu link-uri către alte surse de informație.