Toți cetățenii UE și din state terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în bazele de date, cum ar fi cea a documentelor furate, conform unui regulament votat joi de Parlamentul European, scrie Hotnews.

Regulamentul, redactat de Monica Macovei, obliga statele membre sa verifice în bazele de date relevante fiecare persoană care intră sau iese din UE, indiferent dacă este sau nu cetățean UE. Vor fi folosite bazele de date Schengen, EURODAC (formată din amprente), Europol, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate și pierdute și alte baze de date europene, naționale și internaționale, potrivit unui comunicat de presă.

Controalele sistematice vor fi obligatorii la toate tipurile de granițe: terestre, maritime, aeriene. Statele UE care încă nu au capacitatea de a cumpăra și pune în funcțiune echipamentele tehnice pentru scanarea rapidă a actelor de identitate și verificarea lor în bazele de date, ceea ce ar putea încetini semnificativ fluxul de călători, pot beneficia de o perioadă de tranziție de 6 luni, în care se pot efectua derogări de la regula controalelor sistematice la frontierele aeriene, și care se poate prelungi, în situații excepționale, cu 18 luni.

La frontierele terestre și maritime, tot cu scopul de a fluidiza traficul și numai pe perioade scurte, verificarea fiecărei persoane poate fi înlocuită cu verificări țintite, adică numai verificarea persoanelor față de care există informații și suspiciuni.

”Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a spus raportorul Monica Macovei, potrivit sursei citate.

Modificarea regulilor este un răspuns la amenințările teroriste în Europa, așa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris și Berlin, precum și fenomenul ”luptătorilor străini”, adică cetățeni UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Daesh în Siria și Irak.

Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi pentru la 120 împotrivă și 42 de abțineri.

Articolul complet poate fi citit pe Hotnews.ro.