Siegfried Mureșan, raportor din partea PE pentru bugetul UE din 2018, a prezentat, în Comisia pentru bugete, obiectivele politice în materie bugetară ale Legislativului: creștere economică, locuri de muncă și siguranța cetățenilor europeni.

”Creșterea economică și crearea de locuri de muncă sunt principalele mele priorități pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul următor. Vom finanța în primul rând prioritățile de creștere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri deoarece acestea sunt principalele domenii care generează locuri de muncă pentru oameni”, a declarat, miercuri, eurodeputatul PPE.

”Este important să finanțăm în bugetul din 2018 programe precum Mecanismul de Conectare a Europei, Orizont 2020, COSME cel puțin la nivelul de anul acesta deoarece sunt instrumente care ajută la creșterea competitivității economiei europene și, implicit, garantează investiții și locuri de muncă de bună calitate”, a mai spus Mureșan.

El a promis să apere politica de coeziune, ”una dintre principalele politici de investiții ale Uniunii”: ”De pe urma acestor investiții, nu beneficiază doar statele care primesc cele mai multe fonduri de coeziune, precum România, ci întreaga Uniune. Însă, pentru ca economia să crească, este nevoie ca cetățenii și companiile europene să se simtă în siguranță”. 

Uniunea Europeană va trebui să continue alocările financiare pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni.

”Experiența ne arată că este mult mai ieftin și mai eficient să investim în țările de origine ale migranților și în țările de tranzit; dacă îmbunătățim situația în tarile din vecinătatea Uniunii, acei oameni nu vor mai fi nevoiți să plece spre Europa”, a explicat deputatul european.

Potrivit unui comunicat, o altă prioritate bugetară asupra căreia negociatorul-șef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018 a insistat este Politica Agricolă Comună.

”În 2018 va trebui să continuăm să sprijinim sectorul agricol european, întrucât acesta contribuie în mod decisiv la asigurarea securității noastre alimentare. Așa cum am făcut-o și anul trecut, când, la inițiativa mea, am alocat 500 de milioane de euro în plus pentru a-i sprijini pe fermierii europeni afectați de criza din sectorul laptelui și de embargoul rusesc, în aceeași măsură cred că este nevoie să le garantăm agricultorilor că și în 2018 îi vom ajuta dacă se vor afla în dificultate”, a mai spus Siegfried Mureșan. 

O componentă importantă de pe lista de negocieri a lui Siegfried Mureșan este și alocarea de fonduri suplimentare pentru vecinătatea estică și sudică, inclusiv pentru Republica Moldova.

”Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să acorde mai mult sprijin statelor din vecinătatea sudică și estică, mai ales celor care implementează acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a continua implementarea reformelor prevăzute în aceste acorduri pe care guvernele lor și le-au asumat și de care cetățenii acestor state au mare nevoie, pentru a se transforma în economii cât mai competitive și a întări statul de drept”, a mai declarat Mureșan.