Access Info Europe contestă la Curtea Europeană de Justiție lipsa de transparență a Comisiei Europene asupra înțelegerii Uniunii Europene cu Turcia în problema refugiaților, relatează euobserver.com.

ONG-ul european specializat în liberul acces la informații și transparență, Access Info Europe, duce Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție pentru a obține documentele legate de tema schimbului de migranți dintre UE și Turcia - semnalează euobserver.com.

Procesul a fost declanșat după ce Comisia a respins cererile ONG-ului de transmitere a informaților pentru "o evaluare proprie a Comisiei cu privire la legalitatea acordului cu Turcia" și pentru a obține analiza juridică a controversatului acord UE-Turcia din acest an, privind întoarcerea refugiaților în Turcia - potrivit sursei citate, care mai notează:

 
  • Access Info Europe a trimis două cereri de acces la informații prin care solicită copii ale evaluării proprii ale Comisiei privind acordul cu Turcia. Comisia i-a refuzat accesul la documente, invocând protecția consultanței juridice, protecția de luare a deciziilor și protecția relațiilor internaționale.
  • Access Info crede că există un interes public puternic în dezvăluirea acestor informații, așadar, vineri, a depus plângere la instanța de judecată a Uniunii Europene. „Criza refugiaților, precum și criza umanitară asociată au fost unele dintre subiectele politice cele mai dezbătute în UE în anul 2016 și, totuși, deciziile cheie sunt luate cu o lipsă uriașă de transparență și fără participarea publicului”, a declarat Helen Darbishire, director executiv al Access Info Europe.
  • „Există deja o criză de încredere și legitimitate în UE, iar să se refuze publicului informații dacă deciziile sunt în conformitate cu legislația UE și internațională sau nu înăbușă dezbaterea publică și creează un spațiu și mai mare pentru știri false și discursuri populiste”, a adăugat Darbishire.
  • Date fiind regulile de procedură CEJ, Access Info nu este în măsură să-și prezinte argumentele la Tribunal. Cu toate acestea, un rezumat al acestor argumente va fi publicat în scurt timp.