Premierul ungar Viktor Orban a avertizat că partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul Partidului Popular European din Parlamentul European și nu va aștepta să fie suspendat în conformitate cu viitoarele reguli care ar urma să fie aprobate miercuri.

Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, Manfred Weber, și ceilalți membri ai conducerii grupului au făcut un pas către noile reguli privind suspendarea, care ar permite penalizarea unui partid membru în ansamblul său și nu doar a unui singur eurodeputat.

Șeful Executivului ungar i-a trimis lui Manfred Weber o scrisoare în care anunță că FIDESZ nu va aștepta o decizie a grupului PPE referitoare la suspendarea sa, ci se va retrage până atunci.

''Doresc să vă informez, domnule președinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea președinției și a șefilor delegațiilor naționale pe 26 februarie sunt supuse la vot și adoptate, FIDESZ va părăsi grupul'' (PPE), a scris Orban, relatează politico.eu, preluat de Agerpres.

În martie 2019, FIDESZ s fost suspendat din Partidul Popular European, formațiunea paneuropeană conservatoare, dar încă are 11 eurodeputați în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.