Comisarul pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas, a anunțat, luni, la Bruxelles, schimbarea regulilor de salarizare pentru cercetătorii din programul Orizont 2020. Schimbările îndelung discutate se aplică și pentru cercetătorii români.

Aceasta schimbare va permite cercetatorilor romani sa fie platiti cu pana la 4.300 de euro pe luna (exclusiv taxele platite de angajator), in loc de plata la nivel de salariu de baza in propria institutie de cercetare, ca pana in prezent. Amintim ca Universitatea Babes Bolyai a sesizat anul trecut Comisia Europeana ca o directiva care vizeaza cuantumul salariilor din granturile de cercetare Orizont 2020, considerate de excelenta, este neechitabila, stabilind pentru profesorii cercetatori roman un tarif de 7 euro pe ora, iar pentru lectori 3 euro/ora.

"O solutie a fost gasita la aceasta problema serioasa, facilitand participarea tuturor cercetatorilor din UE la proiectele de cercetare Orizont 2020. Va contribui la reducerea diferentelor salariale intre cercetatorii din proiectele finantate de UE, si in cele din urma va ajuta tarile (UE - nred.) sa isi pastreze acasa cei mai talentati cercetatori. Aceasta masura arata cat de multa importanta acordam promovarii excelentei si eliminarii discrepantelor in materie de inovare" in interiorul Uniunii Europene, a declarat comisarul Moedas cu ocazia anuntarii deciziei oficiale a Comisiei.

In esenta, decizia permite plata la nivelul standard din proiectele de cercetare finantate la nivel national, care, in mod paradoxal, prin introducerea regulii "salariului de baza" la nivel european, permiteau o remunerare mult mai interesanta decat proiectele europene, explica europarlamentarul Sorin Moisa, care a adresat o scrisoare pe aceasta tema Presedintelui Comisiei Europene in data de 18 noiembrie 2016.

Sorin Moisa (PSD) este, alaturi si Daniel Buda (PNL), unul dintre cei doi europarlamentari romani care au preluat apelul universitatii Babes Bolyai (care a sesizat situatia), trimitand scrisori deschise presedintelui Comisiei Europene Jean Claude Junker.

In document, Moisa ii atragea atentia ca, prn regulile stabilite in forma initiala a programului de granturi Orizont 2020, Comisia Europeana incurajeaza, pentru motive birocratice de neinteles, emigrarea elitei tehnice si stiintifice a Romaniei, respectiv indepartarea acesteia de Uniunea Europeana.

Europarlamentarul a explicat ca, in Romania, din motive financiare, filosofia de remunerare a cercetatorilor este bazata pe proiecte, salariul de baza al cercetatorilor, in general foarte mic, incurajandu-i pe acestia sa aplice pentru proiecte de cercetare, si a cerut gasirea unei solutii care sa permita plata decenta a cercetatorilor romani. In raspunsul sau din 09 decembrie, Presedintele Juncker a multumit europarlamentarului roman ca i-a adus la cunostinta aceasta "problema importanta", pe care a promis sa o rezolve "in mod rapid si eficient".

HotNews.ro reaminteste prbleme aparute in luna noiembrie legate de diferentele de salarizare dintre cercetatorii romani si colegii lor straini care lucreza la aceleasi proiecte sau proiecte similare finantate de Comisia Europeana prin programul de excelenta in cercetare Orizont 2020.