UE va aloca 700 milioane de euro pentru a fi o adevărată economie digitală și pentru a trece la o societate gigabit până în anul 2025, în care tehnologia 5G va fi utilizată în mod general.

Imaginați-vă: mașini fără șofer care pot fi conectate între ele, monitorizare online a semnelor vitale, e-servicii intuitive, realitate virtuală și aparate care se reglează singure. Frigiderul va fi întotdeauna suficient de rece; caloriferul suficient de cald; ecranul televizorului suficient de strălucitor. Aceste mașini pot transmite date și către furnizori, arată un video eplicativ al Parlamentului European.  

Bun-venit în lumea rețelelor mobile de generația a 5-a sau 5G - un termen tehnic ce ar putea deveni normă în afaceri și în viața de zi cu zi. UE se pregătește pentru saltul tehnologic în această lume digitală de mare viteză și mare capacitate până în anul 2025, alocând 700 milioane de euro în acest sens, plus finanțare din sectorul privat.

Eurodeputatul Michał Boni, din cadrul Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) din Polonia, este de părere că digitalizarea 5G  „schimbă totul. Deschide noi posibilități în industrie. Deschide noi posibilități în multe servicii”

Mai sunt multe de făcut - infrastructura, regulamentele și produsele trebuie actualizate. Trebuie soluționate problemele de securitate datorate unei conectivități superioare.  Și mai există și decalajul digital.

Membrii Parlamentului European solicită acces universal la tehnologie pentru a se asigura că acest viitor digital 5G este un viitor pentru toată lumea.