Dacă va deveni următorul președinte al Parlamentului European, Gianni Pittella, candidatul Socialiștilor și Democraților, promite să înceapă o "nouă etapă", în care toate grupurile politice au drepturi egale în luarea deciziilor, scrie EurActiv.com.

Gianni Pittella, șeful grupului Socialiștilor și Democraților (S & D), în Parlamentul European și recentul nominalizat drept candidat S & D, pentru președinția Parlamentului European a acordat un interviu pentru EurActiv.com.

Care este motivul principal pentru candidatură?

Cooperarea legislativă [între S & D și PPE] s-a încheiat. Indiferent de rezultatul acestei alegeri, nu există nici o șansă de restaurare. În calitate de președinte al Parlamentului, vreau să deschid o nouă fază în care toate grupurile, cele mici și mari, să aibă aceeași demnitate și drepturi egale în modelarea deciziilor. În calitate de președinte al Parlamentului UE, voi spori transparența și democrația în procesul de luare a deciziilor. Voi fi președintele tuturor deputaților europeni, garantul pluralismului în rândul grupurilor politice.

Numai prin dezbateri autentice și confruntări politice pline de viață Parlamentul și toți ceilalți membri ai săi vor fi în măsură să abordeze pe deplin problemele concrete ale cetățenilor noștri. Vizibilitatea Parlamentului European s-a îmbunătățit drastic în ultimul timp. Acum este timpul pentru a îmbunătăți vizibilitatea fiecărui deputat european, în special în propriile lor circumscripții. Fiecare cetățean trebuie să fie conștient de munca desfășurată de reprezentanții lor la Bruxelles.

Incluziunea și dialogul deschis cu alte grupuri: aceasta este o mare schimbare din timpul cinelor de cooperarea legislativă.

Așa-numitele întâlniri G5 pentru cooperarea legislativă erau pilonii unei faze politice excepționale. Această fază a ajuns la capăt. Din 2014 încoace, Europa s-a schimbat dramatic, iar noi nu putem închide ochii: criza grecească, provocarea migrației, referendumul din Marea Britanie și un șir de alegeri schimbă peisajul politic din Europa și din întreaga lume. Trebuie să învățăm pe deplin lecțiile date de aceste schimbări. Să ne deschidem către societate. Să ne deschidem la oameni, la temerile, speranțele și cererile lor.

Noi nu ne putem bloca într-un fel de fortăreață cum Partidul Popular European propune obsesiv, de teama de a fi distrus de forțele radicale. Noi nu vrem să trăim sub un asediu de oameni. Acesta este Parlamentul European, care reprezintă o jumătate de miliard de cetățeni europeni. Dezbaterea, întrebările și confruntare politică sunt pilonii democrației și singura modalitate de a ajunge la un compromis comun și soluții concrete pentru a îmbunătăți viețile oamenilor.

Ce impact va avea sfârșitul cooperării legislative asupra Comisiei Europeane?

Să nu creăm confuzie. Cooperarea noastră cu Comisia lui Jean-Claude Juncker va fi întotdeauna constructivă. În cazul în care Juncker este serios în legătură cu schimbarea Europei, Parlamentul meu va fi cel mai bun aliat al său. Sunt încrezător cu privire la cooperarea noastră.

Care sunt grupurile politice de la care sperați că veți primi sprijin?

Cei care mă cunosc sunt conștienți de faptul că ușa mea este întotdeauna deschisă pentru dialog cu toate forțele politice, cu excepția, desigur, xenofobilor. În acțiunile mele, mi-am arătat preferința pentru a juca în echipa mai degrabă decât peste a lua decizii singur.

În cazul în care voi fi noul președinte, voi fi un "lider între egali", gata să asculte și să lucreze împreună cu toată lumea. Toate grupurile politice, cu excepția xenofobilor, fiecare deputat singur va fi protagonist în procesul legislativ și în a aduce un nou sezon de schimbare.

Sper sincer că concurentul meu principal, Antonio Tajani, nu va accepta sprijinul posibil al extremiștilor din Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENL). Să fiu sincer, eu până acum nu am auzit o poziție clară cu privire la acest aspect crucial de la Tajani. Cu toate acestea, eu cred că el împărtășește ideea că ar fi foarte periculos dacă viiorul președinte al Parlamentului European ar urma să fie ales datorită voturilor venite de la Le Pen sau Salvini.

Care este viziunea dvs despre Europa pentru următorii ani?

Europa se prăbușește din cauza unui fel de stare permanentă de impas. Egoismul unor state membre în cadrul Consiliului este adesea cauza acestui impas. Am experimentat acest lucru cu criza migrației și taxa pe tranzacțiile financiare. Cetățenii europeni nu pot plăti prețul pentru stupiditate și lipsa de acțiune a Consiliului. Ar trebui să avem câteva priorități comune.

În primul rând, o creștere mai mare și de investiții. EFSI 2 (Fondul european de investiții strategice) este o măsură pozitivă, dar cu siguranță insuficientă pentru a stimula economia. Fondurile ar trebui să fie într-adevăr dublate pentru a ne duce dincolo de austeritatea oarbă și dăunătoare impusă de Schäuble și prietenii săi.

Noi sprijinim recomandarea recentă a Comisiei pentru ca zona euro să adopte o politică fiscală mai expansionistă.

Instituțiile UE nu ar trebui să fie "mari pe probleme mari și mici pe probleme de mici". Agenda socială, Uniunea Energiei, sistemul de garantare pentru tineret, dezvoltarea durabilă și schimbările climatice vor fi considerate ca fiind "probleme mari" în Parlamentul meu. Așa că o atenția cuvenită se va acorda acestora.

Dorim să creștem eficiența energetică cu 40% până în 2030, și ponderea energiilor regenerabile cu 30%. Sistemul de comercializare a cotelor de emisii (ETS) ar trebui, de asemenea, revizuit, iar noi trebuie neapărat să schimbăm legislația în vigoare, în scopul de a face imposibilă sustragerea și să modificăm datele privind emisiile, după caz, după cum a arătat în mod clar Dieselgate.

În calitate de președinte, voi insista cu fermitate că Juncker să schimbe codul de conduită al comisarilor, pentru a evita noi cazuri, cum ar fi Barroso și Kroes. Aceștia doi au subminat deja imaginea și credibilitatea instituțiilor UE. Acest lucru trebuie să se schimbe, să meargă mână în mână cu eforturile mai mari privind transparența și lupta împotriva fraudei și a evaziunii fiscale în Europa.

În legătură cu asta, Comisia Europeană livrează semnificativ. Noi ar trebui, cu toate acestea, să insistăm pentru o listă europeană a paradisurilor fiscale și sancțiuni pentru cei care ajuta companiile să ascundă banii în aceste jurisdicții. De asemenea, dorim să ne asigurăm că taxele sunt plătite în cazul în care sunt generate profituri.

Și în legătură cu negocierile pentru Brexit?

În opinia noastră, Parlamentul UE ar trebui să insiste la un Brexit echitabil, o relație win-win pentru noul UE și Marea Britanie.

Un ultim comentariu privind criza migrației?

Pe criza migrației, Parlamentul și-a exprimat deja poziția covârșitoare: necesitatea unei acțiuni europene comune bazate pe solidaritate și responsabilitate comună. La aceeași responsabilitate și angajament voi chema și eu pentru a face din țările africane parteneri reali pentru Europa, bazat pe investiții, democrație și drepturile omului.

Este necesară o schimbare radicală aici. Candidatura mea este pentru schimbare, schimbarea acestei Uniuni Europeane, pentru a salva Europa.