Președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gianni Pittella, afirmă că România nu merită să fie guvernată de tehnocrați, iar acest lucru se poate întâmpla doar într-o fază tranzitorie.

Pitella spune că regula politicii este democrația, iar un guvern tehnocrat poate guverna doar într-o stare de urgență, dar apoi trebuie să se revină la regula care spune că cetățenii votează, își aleg deputații și dau o majoritate și cine ia majoritatea are dreptul și datoria de a guverna, pentru că în caz contrar nu există democrație.

"Colegii noștri români au depus eforturi împreună cu președintele partidului și, împreună cu deputații noștri din Parlamentul European, am lucrat cu mari diligențe și cu mari competențe. Și cred că este responsabilitatea, de fapt, a cetățenilor români. România nu merită să fie guvernată de tehnocrați. Tehnocrația poate guverna într-o fază tranzitorie, dar nu poate fi o regulă. Regula politicii este democrația.

Să dăm posibilitatea cetățenilor să-și spună cuvântul și, dacă cetățenii ne vor da încrederea, precum ne dorim și noi, noi ne vom asuma guvernarea acestei țări și vom ajuta, de asemenea, prin experiența română să întărim această familie socialist progresistă europeană", a afirmat Gianni Pittella, liderul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, într-un interviu acordat Agerpres.

"Un guvern tehnocrat poate guverna într-o stare de urgență, dar apoi trebuie să se revină la regula care spune că cetățenii votează, își aleg deputații și dau o majoritate și cine ia majoritatea are dreptul și datoria de a guverna. Altfel nu există democrație", a adăugat președintele S&D.

De asemenea, Pitella a vorbit și despre viziunea grupului S&D din Parlamentul European privind dezvoltarea economică a Europei, dar și despre modul în care social-democrația este percepută de către electorat.

Potrivit președintelui P&D, socialiștii europeni susțin o mărire a bugetului Uniunii Europene, în cadrul căreia să se mențină politica europeană de coeziune pe care o vor "apăra din toate puterile".

"Europa are nevoie de un impuls pentru a schimba politica sa economică, pentru a ne îndrepta spre o creștere economică sustenabilă în vederea creării de noi locuri de muncă pentru a susține societățile mici și mijlocii, pentru inovație, pentru educația copiilor, tinerilor. Noua agendă socială înseamnă creștere și redistribuirea creșterii printr-un criteriu de atenție asupra claselor sociale cele mai slabe ale populației, însă înseamnă și să dăm, să asigurăm mai multe drepturi populației", a spus președintele S&D, pentru Agerpres.

"Suntem în favoarea mai multor drepturi pentru copii, suntem în favoarea dublării fondurilor pentru schema europeană de garanție a tinerilor, suntem pentru dublarea fondurilor în vederea reducerii efectelor globalizării, pentru asigurarea la nivel european împotriva lipsei locurilor de muncă. Noi suntem pentru o nouă justiție fiscală, lupta împotriva paradisurilor fiscale, lupta împotriva evaziunii fiscale", a adăugat Pitella.

Gianni Pitella spune că a putut observa o serie de proiecte importante ce au fost realizate datorită fondurilor europene chiar și în România, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în aceste zile.

 

Pentru noi, România și Partidul Social Democrat au un rol cheie în reconstruirea familiei socialiste, progresiste în partea de est a Europei și în toată Europa. Noi vrem să plecăm de la dorințele, necesitățile persoanelor și ale tinerilor din mai mult medii, afirmând principiile și valorile proprii ale social-democrației, valoarea dreptății, valoarea solidarității și valoarea echității sociale. Naționalismul frânat nu este un bun, este clar că guvernele naționale trebuie să aibă competențele lor, însă există probleme ce pot fi rezolvate doar la nivel european. Iată de ce am fondat Uniunea Europeană. UE nu este împotriva statelor membre, statele membre puternice pot și trebuie să coexiste într-o Uniune Europeană mai puternică și mai integrată din punct de vedere politic.

Președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților a vorbit, în încheiere, despre propunerea PSD de creare a unui fond suveran pentru dezvoltare și investiții, în cadrul programului de guvernare lansat recent.

Pitella este de părere că fondul suveran, deținut integral de stat, propus de PSD, poate, într-adevăr, să stimuleze creșterea economiei românești.

"Este un instrument foarte bun, ce poate ajuta investițiile în sectoarele cheie precum infrastructura. România trebuie să lucreze încă foarte mult pe planul legăturilor dar și în planul cercetării, formării, educării, inovării, tehnologiei, să susțină micile și marile întreprinderi. Dar acest lucru se poate face ori cu fondurile structurale din politica de coeziune sau prin fondul suveran care a fost propus de PSD", afirmat Gianni Pitella pentru Agerpres.