Planul de investiții al UE pentru combaterea cauzelor primare ale migrației a fost aprobat
Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiții în sectorul privat din Africa a fost încheiat cu miniștrii statelor membre.
In cadrul Planului European de Investitii Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabila (FEDD) ar incuraja investitii private in state fragile in valoare de 44 de miliarde de euro.
Fondul va oferi o combinatie de subventii, imprumuturi si garantii financiare in valoare de 3,3 miliarde de euro pentru crearea locurilor de munca, crestere si stabilitate, abordand astfel cauzele primare ale migratiei.
In cazul in care comisiile pentru afaceri externe, dezvoltare si buget vor aproba acordul luni, 3 iulie, votul in plenul Parlamentului European va avea loc la 6 iulie.
- 3,3 miliarde de euro pentru un efect de levier de 44 miliarde de euro in investitii private;
- Accent pe reducerea saraciei, locuri de munca, IMM-uri, schimbari climatice;
- Reguli stricte privind drepturile lucratorilor, drepturile omului si transparenta fiscala.
- Accent pe reducerea saraciei, locuri de munca, clima si IMM-uri. FEDD trebuie sa se concentreze pe combaterea saraciei si crearea locurilor de munca decente, trebuie sa aiba ca grup-tinta tinerii, femeile si intreprinderile mici, iar sprijinul trebuie sa respecte standardele de dezvoltare convenite la nivel international. Cel putin 28% din investitii vor sprijini actiunile in domeniul climei pentru a contribui la punerea in aplicare a Acordului de la Paris;
- Intreprinderi responsabile. Beneficiarii trebuie sa respecte drepturile omului, standardele OIM si normele internationale privind investitiile responsabile. Localnicii afectati de proiecte trebuie sa aiba acces la o procedura de depunere a plangerilor;
- Transparenta fiscala. Regulile stricte vor asigura faptul ca intreprinderile din jurisdictiile care nu coopereaza in vederea rezolvarii problemelor fiscale si a celor de spalare a banilor nu vor beneficia de resurse;
- Un control mai democratic. Parlamentul va avea statut de observator in cadrul Consiliului strategic al FEDD, iar Comisia Europeana va trebui sa informeze Parlamentul inainte de luarea oricaror decizii importante privind investitiile.
Deputati europeni din comisiile de afaceri externe, dezvoltare si buget au propus in luna aprilie o serie de modificari ale normelor de functionare a FEDD.
"Ma bucur ca am ajuns la un acord cu Consiliul. Vrem sa transmitem un semnal clar partenerilor nostri ca suntem hotarati sa facilitam cresterea durabila si abordarea cauzelor fundamentale ale migratiei. Sper ca acest instrument inovator va imbunatati climatul investitional si va stimula investitiile private acolo unde este cel mai necesar. Am muncit din greu pentru acest acord si sunt sigur il putem adopta rapid", a declarat coraportorul Eduard Kukan (PPE, Slovacia).
"Acest acord va contribui la lupta impotriva saraciei, la promovarea dezvoltarii durabile si favorabile incluziunii si la promovarea rezistentei tarilor partenere, in special a celor mai putin dezvoltate. Am reusit sa atingem majoritatea obiectivelor noastre, ceea ce poate face FEDD un succes. Noul instrument va contribui la punerea in aplicare a Acordului de la Paris privind clima, si a Agendei 2030 si include clauze fundamentale de protejare a drepturilor omului si a fortei de munca ", a declarat Doru-Claudian Frunzulica (S&D, Romania).
Citiți continuarea pe HotNews.ro.
Comentarii