Autoritățile de control la frontieră din țările UE, inclusiv Poliția de Frontieră Română, vor efectua, începând din 7 aprilie, verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.

Potrivit unui comunicat la Poliției de Frontieră, acest lucru se întâmplă ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul UE. 

Poliția de frontieră va verifica documentele de călătorie și va consulta bazele de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii Uniunii și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni europeni)  atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară.

Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS),  baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD),  precum și bazele de date naționale.

 

”Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne (Punctul 9 din Regulametul 458/2017)”,

se arată în comunicatul transmis duminică.

 

Poliția de Frontieră atrage atenția că se prefigurează creșterea timpilor de așteptare pentru efectuarea formalităților de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale și sezonul estival, precum și faptul că atât Politia de Frontieră Română, cat și autoritățile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste măsuri.

De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenintarile teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale.

În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.

Astfel, s-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.  

Evitarea aglomerării

În acest sens, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță și anunță că a dezvoltat o aplicație online, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro.

Această aplicație prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Poliția de Frontieră reamintește că, încă din noiembrie 2015, în cooperare cu celelalte instituții care au atribuții în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetățenilor din state membre UE și non-UE care tranzitează frontiera atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară.

În prezent, verificarea efectuată de către polițiștii de frontieră asupra pasagerilor autoturismelor se efectuează, în medie, în 2 minute/persoană/autoturism. Timpul pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor este de 10-15 minute/camion. În funcție de tipul de frontieră (internă sau externă), la acești timpi, se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități (Direcția Generală a Vămilor, Autoritatea Sanitar Veterinară, C.N.A.I.R, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională Fitosanitară).

Având in vedere subdimensionarea infrastructurii in comparatie cu traficul existent in prezent, la frontierele externe capacitatea medie de procesare pe ambele sensuri, este de 200 de camioane/24 de ore. Comparativ, la frontierele interne, unde nu sunt derulate operațiuni vamale, polițiștii de frontiera verifică, in medie, 1000 de camioane/24 de ore.