Europarlamentarul Cristian Preda spune că a aflat că președinția românească a Consiliului UE din 2019 va fi coordonată de Ana Birchall, iar dacă acest lucru se va întâmpla, doar o minune mai poate salva reputația țării la Bruxelles.

Cristian Preda susține că după ce Corina Crețu "a făcut de râs" România în Comisia Europeană, dacă decizia ca președinția românească a Consiliului UE să fie coordonată de Ana Birchall va fi luată, aceasta "va da asaltul asupra Consiliului".

"De la ambasada noastră la Bruxelles aflu că președinția românească a Consiliului UE din 2019 va fi coordonată de Ana Birchall. După ce Corina Crețu ne-a făcut de râs în Comisie, Birchall va da asaltul asupra Consiliului", a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Doar o minune mai poate salva reputația țării la Bruxelles

, a adăugat Cristian Preda.

Și eurodeputatul Siegfried Mureșan a comentat informația că Ana Birchall urmează să coordoneze președinția Uniunii Europene pe care România o va deține în 2019. Acesta se teme că Birchall nu va face față.

"Mare ghinion pe capul nostru, dacă Ana Birchall va fi ministru al Afacerilor Europene în timpul primei președinții a Uniunii Europene pe care România o va deține în anul 2019. Să vă spun de ce: în timpul sesiunilor plenare ale Parlamentului European, ministrul Afacerilor Europene al țării care tocmai deține președinția Uniunii Europene reprezintă Consiliul la multe dezbateri. Câteodată acest ministru trebuie să vorbească de câte 6 ori pe zi în plen pe teme diferite și extrem de dificile, să reacționeze la întrebări surprinzătoare ale unor parlamentari bine pregătiți care așteaptă soluții. Mi-e teamă că nu va face față", a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Cine este Ana Birchall

Ana Birchall este, în prezent, deputat și ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu, o funcție nouă, creată de către actualul cabinet.

Social-democrata Ana Birchall este de 11 ani membru PSD. A fost consiliera lui Mircea Geoană pe vremea când acesta era ministru de Externe, și a lui Victor Ponta, când fostul lider al PSD era prim-ministru.

Este cel mai bogat ministru din cabinetul Grindeanu și are, alături de soțul său, cinci locuințe, două dintre ele în SUA, investiții financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro și 66.667 de dolari, precum și 13 conturi și depozite bancare.

Activitate politică

Iunie 2016 - prezent: Secretar General Adjunct (Relații Internaționale) Partidul Social Democrat.
Octombrie 2015 - prezent: Vicepreședinte Partidul Social Democrat, Organizația Județeană PSD Vaslui.
Februarie 2014-prezent: Președintele Forumului Progresist Social - Democrat
2011 - 2014: Secretar executiv pe probleme de relații internaționale, PSD.
2012 - prezent: Consilier pe probleme de politică externă, Președinte PSD.
2005 - 2007: Secretar executiv PSD pe probleme de tineret și egalitate de șanse.
2007 - 2009: Șef Departamentul de Educație și Cercetare PSD
2005 - prezent: Membru PSD Organizația București, Sector 1.

Studii și specializări

2000-2002 - Doctorat în drept Yale Law School (J.S.D.) Yale University SUA ("Student Marshal” în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002). Tema Lucrării: "Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din țările Central și Est Europene”- o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, România, Ungaria, Polonia și Cehia. Coordonator: Decanul facultății Yale Law School, Dean Anthony T. Kronman. Bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School.
1999-2000 - Masterat în drept (L.LM.), Yale Law School, Yale University, SUA. Absolvit echivalentul magna cum laude în cursuri precum Dreptul Falimentului, Reorganizare Financiar - Bancară și Comercială și Dreptul Internațional.
1991- 1996 - Facultatea de Drept și Relații Internaționale Nicolae Titulescu - (anual bursă de merit, Șef de Promoție).
1996 - Licențiată în Științe Juridice, Universitatea București, Facultatea de Drept.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

România va deține Președinția Consiliului UE în primul semestru din anul 2019.