Premierul Canadei Justin Trudeau ține, joi, un discurs în fata eurodepuțtilor, la o zi după aprobarea în plen a Acordului de liber schimb UE - Canada (CETA).

update "Ceta nu este numai despre comerț, importuri și exporturi, despre profituri. Acest acord are ca scop să îmbunătățească viața oamenilor", a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau, în fața deputaților europeni, joi, la Strasbourg, la o zi după Parlamentul European a aprobat acordul comercial UE-Canada.

"Canada și Europa împărtășesc limbi comune, o istorie de prietenie și o viziune comună pentru viitor. Noi împărtășim aceeași viziune a unei lumi deschise și necesitatea de a lucra împreună pentru a da răspunsuri concrete la problemele cetățenilor noștri", a afirmat președintele Parlamentului, Antonio Tajani, care l-a întâmpinat pe Trudeau.

"Acordul trebuie să lucreze pentru oameni", a spus Trudeau, arătând că are preocupări cum că de acordurile comerciale internaționale ar beneficia în principal companiile multinaționale și ar putea afecta locurile de muncă ale oamenilor.

"Trăim într-o perioadă în care mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că de sistemul actual beneficiază doar oamenii cei puțin mai norocoși ai societății. Iar preocuparea lor este îndreptățită", a spus el.

"Această anxietate față de economie și comerț poate fi abordată numai dacă ne asigurăm că comerțul este incluziv, astfel încât toată lumea beneficiază. Și CETA oferă doar asta", a asigurat Trudeau.

Trudeau a subliniat oportunitățile pe care le-ar putea crea CETA: "E un plan de acțiune complet pentru a asigura o cooperare economică și responsabilă între țări".

El a spus că CETA va face comerțul și crearea locurilor de muncă mai ușor și va ajuta, de asemenea, guvernele să aibă în continuare posibilitatea de a-și proteja cetățenii, mediul, siguranța alimentară și bunele practici în materie de investiții.

"Cu CETA, împreună am construit ceva. Ceva important. Mai ales în acest moment, pe continentul vostru si al meu", a spus Trudeau.

"Dacă avem succes, CETA va deveni model pentru toate viitoarele acorduri ambițioase, comerciale. Dacă nu, acest lucru ar putea fi foarte bine unul dintre ultimele", a afirmat premierul Canadei.

Prim-ministrul canadian a apreciat relația dintre țara sa și UE ca fiind "o relație naturală, ușor întemeiată pe ceea ce avem în comun", și a spus că "în aceste vremuri, trebuie să alegem să conducem economia internațională, nu pur și simplu să fim obiectul capriciilor sale".

"Uniunea Europeană este o realizare cu adevărat remarcabilă și un model fără precedent pentru o cooperare pașnică. Sunteți un jucător vital în rezolvarea provocărilor cu care ne confruntăm cu toții în comunitatea internațională", a spus el. Într-adevăr, întreaga lume are de câștigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice", a subliniat premierul Canadei.

Este pentru prima dată în istorie când un premier canadian e invitat să țină un discurs în Parlamentul European. După discurs, Trudeau va ține o conferință de presă comună cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Cuprinzător Economic și Comercial (CETA) între UE și Canada. De aprobarea tratatului depinde și ridicarea vizelor de către Canada pentru români. Eliminarea vizelor se va face în două etape. Acordul a fost votat cu 408 voturi "pentru", 254 "împotrivă" și 33 de abțineri.