UE se axează anul acesta pe obținerea de rezultate în chestiuni de interes pentru toți europenii. Instituțiile europene au căzut de acord asupra unui set de priorități, iar PE își face un prim bilanț pentru cele peste trei luni și jumătate din 2017.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au semnat pentru prima dată o declarație comună privind mai multe măsuri legislative care să fie prioritare în acest an.

Creșterea economică și crearea de locuri de muncă, Europa socială, securitatea, migrația, Piața digitală și schimbările climatice și energia sunt domeniile stabilite drept prioritare pentru anul în curs.

Potrivit bilanțului PE, eurodeputații au votat deja un număr important de proiecte legislative.

Astfel, în ceea ce privește securitatea, plenul PE a aprobat o nouă directivă pentru combaterea terorismului care actualizează cadrul legal privind infracțiunile teroriste și extinde acoperirea lor pentru a include amenințări emergente.

Directiva aprobată în februarie include noi infracțiuni: 

  • călătorii în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist și/sau a se întoarce în UE cu scopul de a comite un atac terorist.
  • recrutare pentru terorism.
  • training sau participarea la training pentru terorism.
  • ajutarea, susținerea sau încercarea de a face un atac.
  • instigarea publică sau lăudarea terorismului.
  • finanțarea terorismului și grupurilor terorist.

În ceea ce privește Piața digitală, Parlamentul European a votat, în martie, regulile privind utilizarea benzii de 700 MHz, astfel încât toți europenii să poată beneficia la nivel transfrontalier de serviciile de internet mobil și de noile aplicații.

Măsura va facilita introducerea tehnologiei 5G începând cu 2020, în condițiile în care cererea de conectivitate pe suport radio între telefoanele inteligente și viitoarele dispozitive 5G este în continuă creștere.

De asemenea, luna aceasta, eurodeputații au eliminat ultimul obstacol în calea eliminării complete a taxelor de roaming aplicate utilizatorilor.

În prezent, europarlamentarii negociază cu Consiliul UE măsuri de înăsprire a legislației privind spălarea banilor, garantarea securității aprovizionării cu gaze naturale și înființarea unei agenții UE pentru azil, care să aibă puteri sporite în comparație cu actualul Birou European de Sprijin pentru Azil.