Proiect adoptat de Senat: Subvenții pentru angajarea tinerilor care nu au mai avut un loc de muncă

Angajatorii vor primi subvenții pentru încadrarea în muncă a tinerilor între 18 și 35 de ani care nu au mai avut un loc de muncă, și să îi păstreze cel puțin 3 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat marți, 6 octombrie.
Proiectul de lege prevede acordarea de subvenții în sumă egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată iar angajatorii vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni.
Sumele respective se vor acorda „din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenite din neplata contribuțiilor sociale”, mai arată documentul menționat.
Tinerii care pot ocupa locurile de muncă subvenționate în acest fel trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, să nu fie angajat sau să nu urmeze un program de educație sau formare și să nu mai fi avut un loc de muncă pe o perioadă nedeterminată, sau determinată, mai mult de 6 luni cumulat.
Actul normativ mai prevede ca finanțarea acestor locuri de muncă se poate face prin bugetul de stat sau din fonduri europene.
Proiectul de lege a fost inițiat de 81 de senatori și deputați din grupurile PSD și UNPR, a fost înregistrat la senat cu nr. L248/18.05.2015 și a fost adoptat tacit marți, 6 octombrie. Urmează a fi discutat și în Camera Deputaților.
Comentariu EurActiv:
Prin modul cum a fost definită categoria de tineri care pot beneficia din aceste facilități se face legătura indirect cu acea categorie de tineri NEET (Not in Employment, Education or Training) considerată prioritară de către instituțiile europene și pentru care România trebuie să pună în practică un program național dedicat.
Tinerii NEET sunt în vârstă de 16-25 de ani, fiind practic incluși în categoria mai largă vizată de proiectul de lege (16-25 de ani).
Pe de altă parte, putem remarca mențiunea ca aceste subvenții să poată fi asigurate și din fonduri europene. Astfel, proiectul este conectat în avans la liniile de finanțare care se vor deschide prin Programul Operațional Capital Uman, mai exact Axele 1 și 2, dedicate categoriei NEET.
Mai multe informații și date recente despte tinerii șomeri și tinerii din categoria NEET, aici: România nu poate cheltui 32 milioane de euro, bani europeni deja virați, din cauza ANOFM
Alte facilități de la bugetul de stat pentru angajarea tinerilor. Cu focus pe absolvenți:
De mai bine de un an, așa cum arată informațiile oficiale, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenți ai unor instituții de învățământ , primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
-500 lei, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
-600 lei, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;
-750 lei, pentru absolvenții de învățământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, pentru 18 luni. De aceste stimulente financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenți care, la data absolvirii studiilor, nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu, precum și cei care încadrează absolvenți de studii superioare care nu au promovat examenul de licență. În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați în condițiile de mai sus cel puțin 18 luni. În această perioadă, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Angajatorii care mențin raporturile de muncă sau de serviciu și după cele 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relații, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane și virate conform legii. Acesta se virează, la cerere, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale.
Legislația pe care se bazează: Legea nr. 250/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, angajatorii pot beneficia de anumite stimulente financiare (sub forma subvențiilor și facilităților din partea statului) dacă angajează în muncă o serie de categorii, inclusiv absolvenți (Mai multe informații: legestart.ro)
Comentarii