Angajatorii vor primi subvenții pentru încadrarea în muncă a tinerilor între 18 și 35 de ani care nu au mai avut un loc de muncă, și să îi păstreze cel puțin 3 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat marți, 6 octombrie.

Proiectul de lege prevede acordarea de subvenții în sumă egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată iar angajatorii vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni. 

Sumele respective se vor acorda „din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenite din neplata contribuțiilor sociale”, mai arată documentul menționat. 

Tinerii care pot ocupa locurile de muncă subvenționate în acest fel trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, să nu fie angajat sau să nu urmeze un program de educație sau formare și să nu mai fi avut un loc de muncă pe o perioadă nedeterminată, sau determinată, mai mult de 6 luni cumulat.

Actul normativ mai prevede ca finanțarea acestor locuri de muncă se poate face prin bugetul de stat sau din fonduri europene. 

Proiectul de lege a fost inițiat de 81 de senatori și deputați din grupurile PSD și UNPR, a fost înregistrat la senat cu nr. L248/18.05.2015 și a fost adoptat tacit marți, 6 octombrie. Urmează a fi discutat și în Camera Deputaților.