Un grup din Piața Universității s-a aflat miercuri la Bruxelles, la Parlamentul European, acolo unde au avut ocazia să urmărească pe viu dezbaterea din Comisia LIBE despre democrația și justiția din România.

O parte dintre cei prezenți la Parlamentul European sunt de părere că nu ar trebui să se implice în politică, în timp ce alții spun că ar fi bine ca cei care au protestat în ultimele zeci de zile să înființeze o formațiune politică nouă, care să lucreze pentru oameni.

Principalele idei:

Andrei Roșu, București:

„Ne-am fi dorit să nu stăm nici măcar o oră în stradă. Dar de la o oră la alta aparpersonaje care pun gaz pe foc. E o sfidare permanentă”.

Tiberiu Fister, Timișoara:

„M-am simțit amenințat de acțiunile guvernului și am simțit că, dacă nu protestez, nu ma ajuta nimeni”.

Raluca, Munchen:

„Până recent nu mă interesa politica, mergeam la vot și atât. Eronat – mi-am dat seama că ne lipsește spiritul civic. Ne-am trezit la realitate abia anul acesta. Ne-am săturat, rezistăm”.

Ligia Măhălean, Cluj:

„Evenimentele din ultimele 40 de zile au însemnat un nivel mult mai înalt decât tot ce am făcut până acum. Este un risc mare pentru România. Strada nu poate să cedeze. Justiția și statul de drept sunt coloana vertebrală a oricărui stat”.

Dana Sarmaș Timișoara:

„Am început protestele în 1989 și nu am vrut să îl cred pe Brucan care spunea că mai avem nevoie de 20 de ani.Nu avem de gând să intrăm în politică, dar vrem să întârim societatea civilă. Prin politică nu se poate, 27 de ani ne-au demonstrat că nu se poate, iar corupția omoară România”.

Mihai Tudorică:

„Am ieșit chiar și la protestele preventive, iar în noaptea de 31 ianuarie am fost printre primii care au ajuns la Guvern. Reacția românilor este o reacție pe care o așteptam”.

George Barbăroșie:

„Sunt un simplu cetățean indignat de ce se întâmplă în țara mea. Cu toții ne ferim să luăm parte la fenomenul politic și cred că asta este în detrimentul nostru. „Toate partidele – aceeași mizerie” ne face mult rău, trebuie să facem noi un partid care să lucrez pentru noi”.

Gabriel Liiceanu, profesor:

„Nu mai vorbim despre un tineret românesc, ci de unul european. E de așteptat ca acești tineri să formeze un partid”.

„Să spui, ca ministru al Justiției că nu are coloratură politică, este de necrezut. Acest domn profesor spune că nu are nimic politic când cere evaluarea lui Kovesi. Nu știe să facă diferența între anchetarea oportunității și anchetarea unor infracțiuni?”

„Cât de depolitizată este CCR, când Valer Dorneanu a avut două mandate de parlamentar din partea PSD?”

„ E prea târziu pentru mine să mai intru în politică”.