Existența unui registru european care să conțină numele pasagerilor a devenit pentru guvernele naționale o necesitate, în lumina atentatelor recente din Europa. UE își propune să limiteze crima organizată și să protejeze confidențialitatea datelor.

Totul a început în 2011, când Uniunea Europeană a propus înființarea unui registru paneuropean cu numele pasagerilor, denumit PNR.

Numele, adresa, numărul de telefon, detaliile cardului de credit, itinerarul călătoriei, informații despre bagaj și modalitatea de plată, toate aceste date vor fi colectate, potrivit propunerii legislative privind registrul cu numele pasagerilor.

Măsura, a fost inițial respinsă în 2013 datorită îngrijorărilor privind protecția datelor, fiind reluată însă la începutul acestui an, în plenul Parlamentului European.

Registrul vizează pasagerii zborurilor internaționale și își propune să ajute serviciile de securitate în combaterea terorismului prin ameliorarea identificării persoanelor suspecte.

Raportorul comisiei pentru libertăți civile,Timothy Kirkhope (CRE, Regatul Unit), susține că „PNR este esențial împotriva traficului, crimei organizate și terorismului. Nu este un panaceu și nici nu a fost adoptat ca reacție la un atentat anume, indiferent cât de cumplit ar fi fost acesta.

Autoritățile naționale pot stoca datele PNR pe o perioadă de până la cinci ani. În primele șase luni, datele vor fi nemascate: numele, informațiile de contact și adresa pasagerului vor fi vizibile. Inițial, statele membre au optat pentru o perioadă de vizibilitate de doi ani, însă eurodeputații l-au redus la șase luni, într-un efort de a atinge un echilibru între confidențialitate și securitate, în lupta împotriva terorismului. 

Sursa: Parlamentul European