Adoptarea de către Parlamentul European a Regulamentului privind reutilizarea apei, propus de Comisie în mai 2018 marchează ultima etapă înainte de intrarea în vigoare a noilor norme.

Acestea definesc criterii minime armonizate privind calitatea apei pentru reutilizarea în condiții de siguranță a apelor urbane reziduale tratate în rețelele de irigații agricole.

Noile norme dau utilitate apelor reziduale nepotabile, contribuind, de asemenea, la reducerea costurilor economice și de mediu legate de crearea de noi surse de apă.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sintevičius, a declarat că, datorită Regulamentului privind reutilizarea apei, fermierii vor putea ”să se bazeze nu numai pe surse de apă mai previzibile, iar furnizorii de tehnologii vor avea noi oportunități de investiții”.

Noile norme vor facilita și vor stimula adoptarea acestei practici benefice, garantând, în același timp, că acest lucru se face într-un mod sigur și ecologic. Pe timp de criză, importanța asigurării rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu alimente devine din ce în ce mai evidentă.

Reutilizarea apei le poate garanta fermierilor europeni accesul la o aprovizionare mai previzibilă cu apă curată și îi poate ajuta să se adapteze la schimbările climatice. 

După adoptarea în Parlamentul European ieri, noul Regulament privind reutilizarea apei va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare în termen de 20 de zile.