Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a promis premierului britanic, Theresa May, că va fi un ”partener constructiv și responsabil”.

"O primă discuție bună cu premierul May", a postat Schulz pe contul său oficial de Twitter.

"Am asigurat-o că Parlamentul European va fi un partener constructiv și responsabil", a mai scris președintele PE.

Înaintea întrevederii de joi, Schulz a afirmat că se află în Marea Britanie "pentru a asculta și a învăța".

"Scopul vizitei mele este și de a mă asigura că următoarele luni vor fi începutul unei cooperări foarte strânse între Parlamentul European și guvernul Regatului Unit", a adăugat el, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Schulz a mai afirmat că Regatul Unit ar trebui să iasă din UE înaintea alegerilor pentru PE de la jumătatea lui 2019, iar britanicii nu ar mai trebui să își aleagă reprezentanți în noul forum legislativ european.

La trei luni dela referendum, încă nu este clar cum va decurge procesul de retragere a Marii Britanii din UE, dar premierul There May a reafirmat că nu intenționează să invoce Articolul 50 din Tratatul UE anul acesta, pentru a marca începutul unei perioade de negociere de doi ani a termenilor și condițiilor pentru Brexit.

Declarația sa a fost întărită de afirmația șefului diplomației britanice, Boris Johnson, potrivit căreia Londra intenționează să activeze la începutul anului viitor articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

”Discutăm cu prietenii și partenerii noștri europeni cu obiectivul ca la începutul anului viitor să trimitem scrisoarea cu articolul 50”, a declarat Johnson postului Sky News la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Johnson  a apreciat că s-ar putea să nu fie nevoie de un termen de doi ani și că este posibil ca negocierile dintre Londra și Bruxelles să se încheie mai repede.