Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că va renunța la această funcție și se va întoarce în țara natală, Germania, pentru a intra în politica federală, relatează DPA, citat de Agerpres.

Acesta ar putea chiar să o înfrunte pe cancelarul Angela Merkel în alegerile legislative din Germania din 2017, scrie AFP.

UPDATE Președintele grupului socialist din Parlamentul European, Gianni Pittella, a cerut joi să se respecte "principiul echilibrului politic în instituțiile europene după anunțul președintelui PE, Martin Schulz, că va părăsi acest post, scrie Agerpres, citând agenția EFE.

"Decizia lui Martin Schulz va schimba drastic jocul forțelor politice în instituții. Problema politică este deschisă", a adăugat Pittella, care consideră că "un monopol al dreptei în instituțiile europene ar fi inacceptabil".

În ceea ce privește viitorul politic al lui Schulz, Gianni Pittella a estimat că "datorită experienței sale și devotamentului său inegalabil față de valorile europene el va juca un rol decisiv în succesele viitoare ale SPD (Partidul Social-Democrat german - n.r.) și ale familiei socialiste în Europa".

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că regretă plecarea social-democratului Martin Schulz de la președinția Parlamentului European pentru a reveni pe scena politică germană.

+++

UPDATE "Nu voi mai candida pentru un al treilea mandat de președinte al Parlamentului European. Anul viitor, voi candida la alegerile legislative din Germania", a spus Schulz într-o conferință de presă la Bruxelles, în care le-a mulțumit colegilor săi din Parlamentul European, în primul rând socialiștilor, dar și lui Jean-Claude Juncker, pe care l-a numit "prietenul său" și "un mare european.

Plecarea lui Schulz de la conducerea legislativului european va deveni efectivă începând din data de 16 ianuarie, când plenul PE se va pronunța prin vot asupra succesorului său.

+++

Martin Schulz, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), a făcut această declarație miercuri, la postul german de televiziune ARD, și urmează ca joi să ofere detalii la Bruxelles.

"Am încercat să îmbunătățesc credibilitatea politicii aici. Am fost foarte apropiat de proiectul european, în privința unificării europene, cel mai de succes proiect din ultimii ani în privința civilizației”, a spus Schulz într-o conferință de presă, potrivit Euronews.

"Trebuie să consolidăm ceea ce au construit generațiile precedente. Voi contribui la reducerea inegalităților din societate, pentru că numai așa vom recâștiga încrederea pierdută și trebuie să o recâștigăm”, a adăugat el.

Schulz ar fi principalul candidat al partidului pentru landul Renania de Nord-Westfalia la viitoarele alegeri federale programate pentru sfârșitul lui 2017, potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung.

Deocamdată, însă, nu este clar care va fi rolul lui Schulz pentru SPD la Berlin.

Schulz este văzut ca un posibil candidat al SPD la funcția de cancelar, ca soluție alternativă la candidatura ministrului economiei, Sigmar Gabriel, care ocupă și postul de vicecancelar în guvernul condus de Angela Merkel.

De asemenea, ar putea fi un candidat pentru postul de ministru de Externe, care va deveni vacant în februarie dacă actualul șef al diplomației, Frank-Walter Steinmeier, își va asuma rolul ceremonial de președinte al țării, așa cum este de așteptat.

SPD își va anunța candidatul pentru postul de cancelar în ianuarie, în ciuda presiunii de a răspunde la anunțul recent al Angelei Merkel că va încerca să obțină un al patrulea mandat.

Schulz pleacă, Juncker rămâne

În urmă cu câteva zile, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea, în urma informațiilor apărute în presa germană potrivit cărora ar intenționa să demisioneze din solidaritate cu Martin Schulz, că nu va face acest lucru, potrivit unui purtător de cuvânt al CE, citat de Reuters.

Tot atunci, presa scria că Schulz, sprijinit de Juncker, ar avea în vedere să obțină în ianuarie un al treilea mandat de 30 de luni în fruntea Parlamentului European, în pofida opoziției de centru-dreapta din legislativul UE care dorește ca acesta să renunțe la funcție pentru a face loc unui conservator, potrivit Agerpres.

În același timp, însă, se zvonea că Schulz ar fi luat în calcul și pentru funcția de ministru de externe în Germania, după ce Frank-Walter Steinmeier a fost propus candidat la funcția de președinte al Germaniei.

Schulz ar putea de asemenea să candideze din partea SPD împotriva Angelei Merkel la alegerile legislative din septembrie anul viitor.

Rămânerea lui Schulz la conducerea Parlametului European a început să fie pusă în discuție după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

Dacă acest lucru se va întâmpla, toate cele trei principale instituții UE vor fi conduse de centru-dreapta și ar pune presiune asupra președintelui Consiliului European Donald Tusk, care va prezida negocierile privind Brexitul. 

Schulz a dat asigurări că angajamentul său pentru proiectul european nu va scădea, dar va fi exprimat în Germania, țară care are o responsabilitate deosebită în acest sens.